Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Alibeyli Mahallesi’nde yaşayan kadınlar tarafından, her yıl geleneksel olarak somun ekmeği yapılıyor. Geleneksel olarak her sene üç ayların başlangıcına denk gelen ilk Cuma gününde yapılan somun ekmekler, Cuma namazı çıkışında vatandaşlara dağıtılıyor.
ÖZENLE HAZIRLANIYOR, ODUN ATEŞİNDE PİŞİRİLİYOR
Sabahın erken saatlerinde bir araya gelen mahalleli kadınlar, somun ekmeklerini büyük bir özenle hazırlıyor. Yoğun emek harcanarak yapılan ve odun ateşinde pişirilen somun ekmekleri, Cuma namazının ardından mahalledeki cami çıkışında vatandaşlara dağıtılıyor. Geleneksel hale gelen bu etkinlik, hem manevi değerleri yaşatıyor hem de mahalle sakinleri arasında paylaşımı artırıyor.
EMEĞİMİZİ VE EKMEĞİMİZİ PAYLAŞMAK MUTLULUK VERİYOR
Geleneği yıllardır sürdürdüklerini söyleyen Adife Dağlı, “Bu geleneği sürdürüyor olmak bizim için çok özel bir anlam taşıyor. Komşularımızla birlikte çalışıp, emeğimizi ve ekmeğimizi paylaşmak tarifsiz bir mutluluk veriyor. Yaptığımız bu somun ekmekler, hem manevi bir değer taşıyor hem de komşularımızla dayanışmamızı güçlendiriyor.” diye konuştu.
Kaynak:Ünal Daldal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.