• Haberler
  • Sağlık
  • Aşı karşıtlığına dikkat: Unutulan hastalıklar geri dönüyor

Aşı karşıtlığına dikkat: Unutulan hastalıklar geri dönüyor

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Düriye Sıla Karagöz Özen, aşı karşıtlığı nedeniyle çocukluk çağı aşılarının ihmal edilmesinin daha önce büyük ölçüde ortadan kaldırılan bazı hastalıkların yeniden görülmesine yol açabileceğini söyledi. Özen, özellikle risk grubundaki yetişkinlerin aşılarını ihmal etmemesi gerektiğini belirtti.

Aşıların bulaşıcı hastalıklara bağlı ölüm ve hastalık yükünü önemli ölçüde azalttığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Düriye Sıla Karagöz Özen, hem çocukluk hem de erişkin dönemde aşılamanın önemine dikkat çekti.

Aşı karşıtlığının yalnızca çocukluk çağı hastalıkları açısından değil, toplum sağlığı bakımından da önemli bir risk oluşturduğunu ifade eden Özen, yanlış bilgilerin aşı konusunda tereddütleri artırabildiğini söyledi.

Erişkinlerde aşı farkındalığı artıyor

Son yıllarda erişkin aşılamasına yönelik farkındalığın arttığını belirten Özen, özellikle 65 yaş üzerindeki kişiler, kronik hastalığı bulunanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerin risk grubunda olduğunu kaydetti.

Çocukluk döneminde yapılan aşıların gerektiğinde erişkinlikte de devam ettirilmesi gerektiğini belirten Özen, risk grubundaki kişilerin ise kendilerine önerilen aşıları yaptırmasının önem taşıdığını ifade etti.

50 yaş üstüne zona aşısı önerisi

Erişkinlerde uygulanması önerilen aşıların kişilerin yaşına ve sağlık durumuna göre değişebildiğini belirten Özen, difteri, boğmaca ve tetanos aşılarının belirli aralıklarla tekrarlanması gerektiğini söyledi.

Grip ve pnömokok aşılarının özellikle risk grubundaki kişiler açısından önem taşıdığını belirten Özen, 50 yaş üzerindeki kişilerin zona aşısını da değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Zona aşısının yalnızca hastalığa yakalanma riskini azaltmadığını belirten Özen, hastalık sonrasında ortaya çıkabilen ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen postherpetik nevraljinin önlenmesine de katkı sağladığını söyledi.

RSV ve HPV aşılarına dikkat

Özen, HPV, hepatit B ve RSV aşılarının da belirli gruplar için önem taşıdığını belirtti.

Özellikle 65 yaş üzerindeki kişiler ile kronik akciğer hastalığı bulunanların RSV açısından değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Özen, gebelik döneminde uygulanan bazı aşıların ise hem anne hem de bebeğin korunmasına katkı sağladığını kaydetti.

Gebeliğin son döneminde uygulanan RSV aşısının anneden bebeğe geçen antikorlar aracılığıyla yenidoğanı da koruyabildiğini belirten Özen, gebelik döneminde mevsim uygunsa grip aşısının ve gerekli tetanos aşılarının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

“Silinen hastalıklar yeniden görülebilir”

Aşı karşıtlığının hem Türkiye’de hem de dünyada halen önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Özen, özellikle sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerin toplumda aşı tereddüdünü artırabildiğine dikkat çekti.

Özen, çocukluk çağı aşılarının reddedilmesiyle daha önce neredeyse tamamen ortadan kaldırılmış bazı hastalıkların yeniden görülme sıklığının artabildiğini belirterek, ailelere ve yetişkinlere sağlık kuruluşlarından doğru bilgi almaları çağrısında bulundu.

Doç. Dr. Özen, çocukların ve erişkinlerin yaşlarına ve sağlık durumlarına uygun aşıların belirlenmesi için aile hekimleri ve uzman hekimlerin önerilerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!