Antarktika'dan Samsun'a bilim köprüsü
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi akademisyenleri, Antarktika'dan alınan mikroorganizmaları tarımsal üretime kazandırmak için kolları sıvadı. TÜBİTAK destekli proje kapsamında izole edilecek bakterilerin, kimyasal gübrelere alternatif olup olamayacağı araştırılacak.
Kutup projesi kapsamında elde edilecek izolatların hem bitki gelişimini teşvik edip etmediği hem de biyolojik mücadele ajanı olarak kullanılıp kullanılamayacağı araştırılacak. Özellikle fusaryum gibi patojenlere karşı antagonistik etki gösterip göstermedikleri test edilecek.
Bilim insanları, laboratuvarda olumlu sonuç alınması halinde bu mikroorganizmaların doğal tarım koşullarında da denenmesini planlıyor.
Antarktika’nın zorlu ikliminde hayatta kalmayı başaran mikroorganizmaların, Samsun’dan başlayarak Türk tarımında yeni bir dönemin kapısını aralayıp aralamayacağı ise yapılacak analizlerin ardından netleşecek.