ANNE - BEBEK SAĞLIĞI AÇISINDAN : HANGİ DOĞUM ÖN PLANDA ?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzman Doktor Bahtiyar Çiftçi, sezaryen doğuma göre normal doğumun anne ile bebek sağlığı açısından daha avantajlı olduğunu söyledi.
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Bahtiyar Çiftçi, sezaryen ve normal doğum sürecine dair anne ve bebek sağlığı açısından avantajlar ile dezavantajlara yönelik bilgileri gazetemiz aracılığıyla paylaştı. Uzm. Dr. Bahtiyar Çiftçi, sezaryen doğuma göre vajinal, yani normal doğumun; anne-bebek teması ve de annenin toparlanma süreci açısından daha olumlu etkiler sağladığını belirtti.
Anne karnında yolculuğunu tamamlayan bebeğin dünyaya geliş sürecinin iki temel şekilde gerçekleştiğini vurgulayan Uzm. Dr. Bahtiyar Çiftçi, “Bebeğin anne karnından, vajinal yolla tıbbi müdehaleye gerek duyulmadan tahliyesi gerçekleştiyse buna halk arasında ‘normal doğum’ dediğimiz vajinal doğum diyoruz. Bu doğal doğumdur. Diğerinde ise anne karnından ufak bir kesiyle, tıbbi gereklilik durumunda tercih edilmek üzere, bebek dünyaya geldiyse bu doğuma sezaryen doğum adını veriyoruz.” ifadelerini kullandı.
SEZARYEN HANGİ DURUMLARDA TERCİH EDİLİYOR? DEZAVANTAJLARI NELER?
Tıbbi gereklilik halinde yani Bebeğin boyutu, vajinal yoldan tahliyesini engelleyecek kadar büyükse veya bebeğin geliş pozisyonu normal yoldan sağlanamayacak durumdaysa sezaryen doğuma başvurduklarını belirten Çiftçi, Sezaryen doğumun vajinal doğuma göre bazı dezavantajlar taşıdığına şu sözlerle dile getirdi :“Fazla kanama, çevre organ yaralanması, enfeksiyon, damarları tıkayacak kan pıhtılarının oluşması sebebiyle nefes almada zorluk, bebeğin doğum sonrası nefes alma güçlüğü gibi durumlar yaşanabiliyor. Ayrıca, anne için bir sonraki gebeliklerde plasenta ve rahim bozuklukları daha sık görülebiliyor.”
NORMAL DOĞUMUN AVANTAJLARI
Vajinal doğumun annenin toparlanma süreci açısından daha avantajlı olduğunu belirten Çiftçi, “Vajinal doğumda anne ile bebeğin teması çok daha hızlı sağlanabiliyor. Sezaryendeki gibi anestezinin etkisinin geçmesi beklenmeden anne-bebek teması kurulabiliyor. Bu da annenin süt miktarının erken dönemde artmasına katkı sağlıyor. Ayrıca, vajinal doğum sonrası toparlanma süreci çok daha hızlı oluyor. Sezaryen doğum sonrası iyileşme 8 ila 17 gün sürebilirken, vajinal doğumda bu süre çok daha kısa.” dedi.