Aksoy: 'Belirli ürünlerde markalaşmalıyız'

Vali Hüseyin Aksoy,' Belirli ürünlerde markalaşıp piyasada yer almalıyız. İhracatı hedef haline getirmeliyiz.' dedi.

İl Özel İdaresi'nde Samsun Tarım Master Planı toplantısında Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun'da ihracatı hedef haline getirmeyi istediklerini, belirli ürünlerde markalaşıp piyasada yer bulmaları gerektiğini belirtti. Aksoy, ihracata dayalı ürünlerin yetiştirilmesine öncelik verilip ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir noktaya ulaşmak istediklerini vurguladı.Konuşmasına fındık örneğiyle devam eden Aksoy, “Fındığın dışında ihraç edilen hemen hemen hiçbir ürünümüz yok. Fındıkta ihraç ettiğimiz rakamlara baktığımızda Samsun gibi bir şehir için çok küçük rakamlar. Dolayısıyla çalışmalarımızı ihracata dayalı anlayış içinde yapmamız gerekiyor. Yarın Türkiye İhracat Birliği Samsun'a gelip Ocak ayı ihracat oranlarını açıklayacak. Kendilerine hangi ürünlerle dünya pazarında yer bulabiliriz, sorusunu soracağız. “Şeklinde konuştu. Ayrıca Samsun'da organik tarım için gerekli alanın bulunduğunu,özellikle belirli ürünlerde markalaşmak gerektiğini söyleyen Aksoy, “Çarşamba'da ve Terme'de pirinç üretiliyor ama biz bunu Bafra veya Çarşamba pirinci olarak benimsemiş değiliz. Ladik Fasulyesi'ni marka haline getirebilir miyiz? gibi buna benzer bir çok soruyu kendimize sorup hep beraber cevap vermeliyiz” dedi.Tarımsal Master Planı'nın hazırlık çalışmalarına kurumların destek vermesini gerektiğini kaydeden Aksoy, “Samsun'da tarımsal anlamda çok önemli birikimlere sahip kurumlarımız ,başta 19 Mayıs Üniversitesi olmak üzere Ziraat ve Veteriner Fakülteleri,Tarım Bakanlığı'na bağlı araştırma enstitüleri de var. Bunların Samsun kentiyle ilgili çok önemli birikimleri var. Önümüzdeki süreçte bu birikimleri bir araya getirip Samsun'da neyi nasıl yapacağımızı ortaya koymamız lazım. Özellikle ziraat odalarımız Tarım Master Planı'nın hazırlanmasında en öncü kurum olarak yer almalıdır.Dolayısıyla bütün kurum ve kuruluşlarımızın Tarım Master Planı'nın hazırlık çalışmalarına katkı vermelerini istiyoruz.” dedi. Samsun'da 455 Bin hektarlık tarım arazisinin var olduğunu belirten Vali Aksoy, “455 bin hektarlık tarım arazimiz var. Fakat sulanabilir alanı bu arazinin yarısı kadar. Fiil olarak baktığımızda yaklaşık 50 Bin hektar civarında. Sulanabilir tarımsal varlığımızı daha üst noktalara taşıyacağız. Sulu tarıma geçtiğimizde alacağımız verim eskiye göre kat kat fazla olacak. Üreticimizin ekonomik anlamda gelirini artıracağız “şeklinde konuştu. Tarım alanında samsunda belli kararların verilme aşamasında olunduğunu söyleyen Aksoy, fındık ve tütün yetiştiriciliğini, alternatif ürünlerle Samsun'da yetişebilecek ürünleri belirleyip Tarım Master Planı çerçevesinde buna karar vereceklerini söyledi.Vali Hüseyin Aksoy'un konuşması sonrasında şehir Plancısı Dr. Ümit Özcan Samsun Tarım Master Planı ile  ilgili slayt gösterisi eşliğinde davetlilere bilgi verdi.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme