Akıllı telefonlar 'fıtık' ediyor

Akıllı telefonlar fıtık ediyor
Son yıllarda hastalık haline gelen her an ve her ortamda baş öne eğik uzun saatler akıllı telefon ve tablet kullanmak boyun fıtığını tetikliyor.

Saatlerce hareketsiz kalmak ve masa başı çalışmak ise bel fıtığı nedenleri arasında.

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Doç. Dr. Cahide Topsakal, özellikle akıllı telefonlar ve tablet kullanımı konusunda bireyleri uyararak, "Baş öne eğik olarak bilgisayar başında uzun saatler kalmak, tablet ve akıllı telefonları uzun saatler kullanmak boyun fıtığı nedeni. Hareketsizlik ise bel fıtığını tetikliyor. Bu iki fıtık türü de basit önlemlerle kontrol altına alınabilir. Gecikilmiş durumlarda ise cerrahi müdahale kaçınılmaz” dedi.
Fiziksel travmaların fıtıkların oluşumunun büyük nedenleri arasında yer aldığının altını çizen Doç. Dr. Cahide Topsakal, ”Ev işlerinde ev hanımlarımız bu travmalara çok maruz kalıyor. Ağır halıları silkeliyor, elektrik süpürgesi ile beli yorucu hareketler yapıyor. Bu da fıtıklara zemin hazırlıyor. Ayrıca iş hayatında fiziksel strese maruz kalan yani ağır kaldıran insanlarla, uzun süre ayakta kalan ya da sabit oturan da risk altında. Öte yandan, kaza sonucu travmalar, aşırı kilo alma yüksekten düşme ve genetik nedenler de fıtık yapan sebepler arasına katabiliriz” şeklinde konuştu.

Fıtık şüphesi taşıyanların tanı koydurmak için mutlaka bir beyin, sinir ve omurilik cerrahından destek almalı diyen Doç. Dr. Cahide Topsakal, ”Fıtıkla karıştırılan farklı rahatsızlıklar da var. Bunlardan bir tanesi dar kanal rahatsızlığı. Tedavi edilmezse kişiyi felç edebilir. Bundan dolayı mutlaka uzmana başvurup tanı koydurmak gerekir. Çünkü insanlara alternatif yöntemler daha pratik geliyor ancak bu istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bunlar arasında bel çekme işlemi çok tercih ediliyor. Ancak fıtığın ilerleyen aşamasında bu işlem zararlı olabilir hatta felç dahi gelişebilir. Buna örnek vakalarımız oldu geçmişte. Öte yandan masaj adaleyi ısıtarak gevşetmek dışında bel fıtığında asla etkili değildir. Masaj 10 - 15 santim derindeki fıtığı yuvasına geri çekemez. Ayrıca sporu da bilinçli yapmak gerekir” diye konuştu.

Fıtık rahatsızlığında bilinçli sporun tedavi edici, bilinçsiz sporun ise tam tersi zararlı olabileceğinin altını çizen Topsakal, ”Spor, normal şartlar altında her türlü sağlık sorununun çözüme kavuşmasını sağlar. Ancak hangi sporları seçtiğiniz çok büyük önem taşır. Mesela; bel fıtığı olan biri için en zararsız spor yüzme ve at binmedir. At binerken karın ve sırt adaleleri gelişeceği için iç korse etkisi yapar ve fıtığı yerinde tutar. Yukarı aşağı hareket fıtığı sanıldığı gibi etkilemez. Doğada yürümek, bir seferde uzun süreli olmadıkça çok yararlıdır. Koşu bantlarındaki yürüyüş, diz eklemlerini zorlar. Diz eklemleri ile kalça ve bel omurgası birbiriyle uyum içinde çalışır. Biri zora girince, diğerinin de zaman içerisinde bu zorlanmadan nasibini alacağı kesindir. Dikkatli olmak lazım. Pilates hareketleri bilinçli yapılmazsa zararlı olabilir. Fıtığın başlangıç aşamasında belki hasta yarar görebilir ama fıtığın extrude (iyice taşmış) dediğimiz aşamasında ıkınma yaptıran hareketler zarar verir. Bunu hoca da engelleyemez. Pilates birinci planda tercih ettiğimiz spor dalı olamaz. Yüzmenin yerini hiçbir spor tutamaz. Yüzme bilmese de hastanın kolluklarla suya girmesi lazım" dedi.

Dinlenme ve uyku esnasında nasıl bir yatak zemini seçilmesi konusunda Topsakal, ”Elbette çok yumuşak yataklar omurga için sağlıklı değil ama ille de fıtık oluşturmaz. Sadece fıtık olanlar çökmeyen bir yatak tercih edebilirler. Çok yüksek yastıkta yatmak da boyun fıtıklılara tavsiye edilmez. Enteresan bir şekilde bu hastalar yüksek yastık seçme eğiliminde olurlar. Oysa iyi gelmez. Çok sert yataklar da bu hastalar için ideal değildir. Ortopedik yatakları öneririz. Bel fıtığı hastaları sırt üstü yatmaya çalışırlar. Oysa hastalar, rahat ettikleri pozisyona kendileri karar vermelidir. Doğru yatış önemli çünkü ameliyat gerekmeyen vakalarda yedi gün kesin yatak istirahati ve fizik tedavi, iyileşme sürecinde çok daha etkilidir” dedi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel