Ağaç kovuğundan çıkıyor, kilosu 15 bin liraya satılıyor
Batman'ın Sason ilçesinde ormanlık alanlarda ağaç kovuklarında doğal yollarla üretilen bal, kilogramı 15 bin liraya ulaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Arıların insan müdahalesi olmadan oluşturduğu kovuklardaki bal, özellikle doğal ve şifalı ürün arayan vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
Sason’un kırsal ve ormanlık bölgelerinde arıcılık yapan gezgin arıcıların kovanlarından kaçan oğullar, zamanla çevredeki ağaçların kovuklarına yerleşiyor. Burada kendi yaşam alanlarını oluşturan arılar, insan müdahalesi olmadan bal üretmeye başlıyor.
Zamanla arıların yerleştiği ağaç kovukları adeta doğal kovana dönüşüyor. Ormanlık alanlarda dolaşan vatandaşlar tarafından fark edilen bu kovuklardaki bal, özel yöntemlerle çıkarılarak satışa sunuluyor.
Şeker ve ilaç kullanılmadığı belirtiliyor
Ağaç kovuklarından elde edilen balın üretim sürecinde şeker veya ilaç kullanılmadığı belirtiliyor. Tamamen doğal ortamda oluştuğu ifade edilen bal, bu özelliği nedeniyle özellikle doğal ürün arayan tüketicilerin ilgisini çekiyor.
Sınırlı miktarda elde edilebilen balın, üretim sürecinin doğal olması ve insan müdahalesinin bulunmaması nedeniyle piyasadaki diğer ballara göre daha yüksek fiyatlardan satıldığı ifade ediliyor.
Kırsal kesimde yaşayanlara gelir sağlıyor
Ağaç kovuklarından çıkarılan doğal bal, Sason’un kırsal bölgelerinde yaşayan vatandaşlar için de önemli bir gelir kapısı oluşturuyor.
Özel yöntemlerle ağaç kovuklarından çıkarılan balı satın alan vatandaşlar, ürünleri başta Amerika ve Rusya olmak üzere yurt dışındaki alıcılara da gönderiyor.
Doğal ortamda ve sınırlı miktarda elde edilen balın kilogram fiyatı ise 15 bin liraya kadar çıkıyor. Yüksek fiyatına rağmen doğal bal, özellikle ürünün üretim şekline önem veren tüketicilerden talep görüyor.



