- Haberler
- Samsun Haber
- 60 yıllık terziden gençlere öğüt: İşinizi iyi yapın, para sizi bulur
60 yıllık terziden gençlere öğüt: İşinizi iyi yapın, para sizi bulur
Samsun'da 60 yıldır terzilik yapan ve 'Yılın Ahisi' seçilen 72 yaşındaki Haşim Uzun, Ahilik kültürünün dürüstlük ve kaliteli işçiliğe dayandığını vurguladı.
Samsun Saathane Meydanı'nda çocuk yaşta merak sararak başladığı terzilik mesleğinde 60 yılı geride bırakan 72 yaşındaki Haşim Uzun, "Yılın Ahisi" unvanına layık görüldü. Özel dikim alanında uzmanlaşarak valilerden şehir dışındaki özel müşterilere kadar geniş bir kitleye hizmet veren emektar usta, hem Ahilik ilkelerini anlattı hem de genç zanaatkarlara kritik tavsiyelerde bulundu.
“Özünüze ve sözünüze sadık olmanız lazım”
Haşim Uzun ,"Ahi seçilmek insanı çok onurlandırıyor. Yılların emeğinin karşılığını topluyorsunuz. Yaptığınız işin, kendinizin ve yaşantınızın düzgün olması lazım. Özünüze, sözünüze sadık olmanız lazım. Böyle olunca güzel işler zaten sizi buluyor" dedi.
"İşinizi güzel dikin, para sizi bulur"
Zanaat dallarında çırak yetişmemesinden ve gençlerin ilgisizliğinden endişe duyduğunu ifade eden Uzun, "Gençlerimiz hiçbir zanaata iyi bakmıyor, çırak yok. Bu durum çok vahim. Hangi şehirde olursanız olun, mutlaka işinizi olağanüstü güzel yapacaksınız. İyi bir modacı ve usta çok güzel para kazanabilir. Para sonraki hikaye, siz işinizi düzgün yapın para sizi bulur" değerlendirmesinde bulundu.
Saathane Meydanı'ndan valilerin terziliğine
Babasının hırdavatçı dükkanının yanındaki terzide mesleğe sevda saldığını anlatan Uzun, Adliye Sarayı karşısında açtığı dükkanla mesleğinde zirveye çıktığını belirterek, "Valilere iş yaptıktan sonra meşhur olduk. Bu ün tüm Türkiye’ye yayıldı, 'Terzi Haşim' olarak tanındık" ifadelerini kullandı.
Samsun'da parmakla gösteriliyorlar
Samsun’da özel dikim yapan terzi sayısının 3-4 kişiye kadar gerilediğini belirten Uzun, el zanaatlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ve bu köklü geleneklerin yaşatılması gerektiğini vurguladı.