'Torba yasa'da SGK avantajları

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Saffet Çalışkan, Torba Yasa kapsamında kendi alanlarıyla ilgili düzenlemelerden yararlanmak isteyenlerin 2 Mayıs 2011'e kadar başvuruda bulunmaları gerektiğini söyledi.

Kamuoyunda 'Torba Kanun' olarak bilinen kanunun "Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile ilgili bilgi veren Çalışkan, SGK'nın 2010 yılı Kasım ve önceki aylara ilişkin olup kanunun yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihinden önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi ve sosyal güvenlik destek primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payını kapsadığını söyledi.
İsteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin kurumca resen tahakkuk ettirilen eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri, işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, 5510 sayılı kanunun geçici 24 ve 25 inci maddeleriyle yeniden yapılandırmaya müracaat edip şartları yerine getirmediğinden bozulan yapılandırmanın ihyasını kapsadığını belirten Çalışkan, 5510 sayılı kanunun geçici 17'nci maddesi gereği belirli süre prim borçlarını ödemediğinden sigortalılık süreleri durdurulan kişilerin durdurulan sigortalılık sürelerine ilişkin prim borçlarının düzenlemede yer alacağını belirtti.

YAPILANDIRMA KAPSAMA GİREN ALACAKLAR
Çalışkan, sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin kapsadığını kaydetti. Çalışkan, "TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacakların tamamından vazgeçilecektir. Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin kurumca resen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi asılları ile bu alacaklara gecikme cezası ve gecikme zammı hesaplanan sürenin başlangıç tarihinden yasa yürürlülük süresine kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacakların tamamından vazgeçilecektir" dedi.
Yasa ile birçok düzenlemenin getirildiğini ifade eden Çalışkan, şu bilgileri verdi: " 5510 sayılı kanunun geçici 24 veya 25 inci maddelerine göre 2008 yılında borçları yapılandırılanlardan taksitlerini ödemediği için yapılandırması bozulanlardan yapılandırması 12 taksite kadar olanlardan ödemediği taksit sayısı 4'den fazla olmayanlar ile yapılandırması 24 taksite kadar olanlardan ödemediği taksit sayısı 8'den fazla olmayanlar talepte bulunmaları halinde bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşması aynı hükümlerle ihya edilecektir. Ayrıca, anılan geçici maddeler kapsamında bu kanunun yayınlandığı tarihe kadar yapmış oldukları ödemeler anılan yapılandırma kanunu hükümlerine göre mahsup edilecektir."
Çalışkan, kanuna göre tecil edilip de tecil şartlarına uygun olarak ödemeleri devam edenlerden kalan taksit tutarları için borçlular dilerlerse bu kanuna göre yeniden yapılandırmaya müracaat edebileceklerini de kaydetti.

 

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme