'17 bin 500 kilometreye yükseltmeyi hedefliyoruz'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demir yolu ağını 2028'e kadar 17 bin 500 kilometreye yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti
Demir yolu sektöründe atılan adımlarla, ulaşım ağını genişletirken yüksek teknolojiye dayalı, tamamen yerli ve milli bir sanayi ekosistemi inşa ettiklerini belirten Uraloğlu, "Bu ekosistem, sadece ülkemizin değil, bölgemizin ve dünyanın da dikkatini çeken bir başarı destanına dönüştü. Bir zamanlar 'yapamazsınız' denilen ne varsa bugün hayata geçiriyor, bu gurur tablosuna yeni bir sayfa ekliyoruz. TÜRASAŞ'ın Eskişehir, Sakarya ve Sivas'taki üretim tesislerinde tamamen yerli mühendislik ve iş gücüyle üretilen araçlar, Türkiye'nin demir yolu sanayisindeki liderliğini bir kez daha perçinliyor." diye konuştu.
"Nihai hedefimiz, 28 bin 500 kilometre"
Bakan Uraloğlu, Asya ile Avrupa arasında, Çin'den Londra'ya kadar uzanan Demir İpek Yolu'nun Orta Koridoru'nda yer alan Türkiye'nin uluslararası yük ve yolcu taşımacılığındaki stratejik önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Türkiye'de 2002'de yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu ağı, bugün 2 bin 251 kilometresi yüksek hızlı tren hattı olmak üzere 13 bin 919 kilometreye ulaştı. Avrupa'nın 6'ncı, dünyanın 8'inci yüksek hızlı tren işletmecisi konumuna yükseldik. Şu anda Halkalı-Kapıkule, Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri hızlı tren hatları gibi çok önemli demir yolu projelerinin yapımlarına da devam ediyoruz. Demir yolu ağımızı 2028'e kadar 17 bin 500 kilometreye yükseltmeyi hedefliyoruz. Elbette nihai hedefimiz, 28 bin 500 kilometre. Hedefimiz, sadece demir yolu ağımızı genişletmek değil, bu ağda kullanılacak her bir aracı, her bir bileşeni, yerli ve milli imkanlarla üretmek, teknolojiyi kendi ellerimizle şekillendirmek, geliştirmek. TÜRASAŞ, bu vizyonun en somut temsilcisi olarak, Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticisi haline geldi."