'10. Yargı Paketi' mesaisi yarın başlıyor
TBMM Adalet Komisyonunun '10. Yargı Paketi' mesaisi yarın başlıyor
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, kamuoyunda "10. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Yüksel, teklifin, toplumsal huzurun desteklenmesine, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği bazı düzenlemelere yönelik de hükümler içerdiğini dile getirdi.
Kanunun üstünlüğünü hukukun üstünlüğüne çeviren, hukuk devletine ayırıcı vasfını verenin hak ve adalet anlayışı olduğuna dikkati çeken Yüksel, yürüttükleri yasama çalışmalarının adaleti öncelediğini, insan haklarını ve yargıya güveni esas aldığını belirtti.
Yüksel, 2002'den bugüne çok sayıda önemli düzenlemenin hayata geçirildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde "Yargı Reformu Strateji Belgeleri" ile reform sürecinin ortaya konulduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve "2025-2029" yıllarını kapsayan "4. Yargı Reformu Strateji Belgesi"nin reform sürecini derinleştirdiğini vurguladı.
10 kanunda değişiklik ve düzenleme içeren teklifin 30 maddeden oluştuğunu, Denetimli Serbestlik Sistemi'ne ölçülülük ve etkinlik getirileceğini anlatan AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, teklifle, hükümlülerin aldıkları cezayla orantılı olarak belirli bir süreyi ceza infaz kurumunda geçirmelerinin sağlanacağını, cezanın etkinliğinin ve caydırıcılığının daha da artırılmasının amaçlandığını belirtti. Yüksel, şunları söyledi: "Teklifle, denetimli serbestlikten yararlanmak için cezanın beş günden az olamayacak şekilde en az onda birinin infaz kurumunda geçirilmesi zorunlu hale getirilmektedir. Bu düzenlemeyle cezasızlık algısının önüne geçilmesi amaçlanmakta, cezanın caydırıcı ve ıslah edici niteliği güçlendirilmekte, cezanın infazı sürecinde adalet duygusu pekiştirilmektedir. Teklifle, ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlülere de koşullu salıverilme imkanı tanınarak infazda adalet ve ölçülülük ilkesi gözetilmiştir. Bu düzenleme ile cezanın tamamını cezaevinde geçirme zorunluluğu yerine hükümlüye süreli hapis cezasının dörtte üçünü iyi halli olarak infaz etmesi durumunda koşullu salıverilme kapısı aralanmaktadır. Böylece hükümlünün kurallara uyumu ve ıslah çabası ödüllendirilmekte, hükümlüye rehabilitasyon şansı verilerek yeniden suç işlenmesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır."
"80 yaş ve üzeri kişilerin 6 yıl hapis cezasının konutta infazına karar verilecek"
Teklifin, "suçluların cezalandırılması ve ardından topluma kazandırılması yöntemlerini" araştıran suç bilimi dalı "penoloji"nin gelişmelerine ve insan onuruna saygılı infaz anlayışına uygun yaklaşımı yansıttığını dile getiren Yüksel, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar lehine olacak şekilde uygulanacak özel infaz usullerinin kapsamının genişletileceğini belirtti.
Bakmadan Geçme




