ZEYBEK, “FINDIK ACI BİR YARA”

ZEYBEK, “FINDIK ACI BİR YARA”
Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşarak çeşitli sorunları gündeme taşıdı

CHP Samsun Milletvekili Zeybek yaptığı konuşmada, “Mevcut siyasal iktidar on altı yılını doldurdu. Ne yazıktır ki bir siyasal on altı yıllık süre içerisinde yapmış olduğu icraatlar ve yapmış olduğu projelerle ülke tarımını getirdiği nokta ortada. Yapılan planlama ve projelerle tarımın nereye geleceğini bilmeniz gerekirdi. On altı yıllık süre içerisinde Tarım ve Hayvancılıkta ülkeyi iyi bir yere getireceğiz iddiası ile iktidara geldiniz. Türkiye de ithalatın önünü keseceğiz iddialarınız gerçekçi olmadı. Ülke Tarım ve Hayvancılığını bitirme noktasına getirdiniz. Ülkeyi tamamen İthalata bağımlı hale getirdiniz. Üretimin durduğu ve her türlü bitkisel ürünleri dışarıdan ithal ettiğimiz bir dönemdeyiz. Samanı bile İthal eder duruma getirdiniz.” Dedi.

Zeybek konuşmasının devamında, “Tarım ve Hayvancılık Bakanının değişmesi,  yeni Bakanın söylemleri bazı çevrelerde olumlu karşılanmasını olumlu buluyorum.  Temennimiz yeni Bakan ve ekibinin uzun vadeli projelerle Tarım ve Hayvancılığın sorunlarına çözüm bulmasıdır. Tarım ve Hayvancılıkta ithal etmeyen, kendi ürettiğini tüketen ülke konumuna gelmemiz en büyük beklentimizdir. Türkiye’nin milli hasıla gelirinin yüzde 1’inin Tarım ve Hayvancılığa aktarılması gerekiyor. Ne yazıktır ki bu sene gördüğümüz kadarı ile 14.5 milyar TL destek aktarma yapılıyor bu doğru değildir. Önceki hükümetler dönemindeki yapılan uygulamaların aynı biçimde 2018 yılında uygulanacağını görüyoruz. Milli hasıla gelirinin 3 Trilyonlar civarında olduğunu hesap edersek Tarım Ve Hayvancılığa 30 milyar civarında destek yapılması gerekiyordu.  Bu yapılmamış, yine yanlış bir yoldayız. Gelin, bunun hükümeti, muhalefeti “A” “B” partisi olmaz. Üretimi artırıcı önlemleri geliştirelim. Kendi tükettiklerimizi kendimizin üretmesi gerekiyor. Bunu yapmak ve başarmak bizim elimizde diye düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

FINDIK ACI BİR YARA

Samsun Milletvekili Kemal Zeybek “Karadeniz de fındık acı bir yara, bu acı yarayı gidermemiz gerekiyordu. Hükümet, Bakanlık bir fiyat açıkladı, bunun adının “taban fiyat” olması gerekirken tavan fiyat açıklandı. Tavan fiyatla berber tekelleşmiş şirketlerin ekmeğine yağ sürüldü ve yanlış yapıldı. Şuanda fındığın fiyatı 10 TL’nin üzerine çıkarılamamasının sebebi, şu andaki Hükümetin ve Bakanlığın yanlış uygulamasıdır. Taban fiyat yüksek fiyatlarda açıklansaydı-13-15 TL civarında ve 13-14-15 TL civarındaki iniş fiyatlarına müdahale edilseydi durum çok farklı olurdu. Diyorsunuz ki 100 bin tonun üzerinde fındık aldık. Tabi ki alınsın piyasaya müdahale edilsin. Şu anda tekelci şirketin açıklanan taban fiyatın altında alım yapması engellenecekti, bu yapılmadı, bu doğru değil. Temennimiz, bu yıl geçti ama 2018 yılında böyle bir uygulamanın olmaması gerektiği inancı içerisindeyiz. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından toplumun beklentisi yüksektir. Verilecek gerçekçi desteklemelerle üretimin artırılması ve ithal etmeden kendine yetebilen konumuna gelmemiz gerektiği inancını taşıyorum.” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir