Yönetmelik uzatılmalı

Yönetmelik uzatılmalı
Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, 2. El Oto Galericiliği yapan esnafa getirilen Mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi zorunluluğu yönetmeliğinin uzatılması gerektiğini belirtti.

Başkan Bala yaptığı açıklamada, “Bilindiği üzere 13 şubat 2018 2.el oto alım satım faaliyeti yapan oto galericilerimizi ilgilendiren bir yönetmelik yayımlanmıştı. Bu yönetmelik ile 2.el oto alım satımı işi bir takım kurallara bu işi yapanların da bu işi yapabilmeleri için dükkanları ile ilgili bir takım kurallar oluşturuldu.

Mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi zorunluluğu

Mesleki yeterlilik belgesini bu işi yapan kurslar aracılığı ile alabiliyoruz ancak yetki belgesini ticaret bakanlığı vereceği için takınıyoruz. Yetki belgesinin kriterleri halihazırda bu işi yapan esnafın dükkanlarını uyumsuz hale getiriyor yani özetle üstünde ev olmayan bir dükkana geçmemiz gerekiyor. Yoksa yetki belgesi alamıyoruz.

           Galerici esnaflarımızın ülkemizin bütün il ve ilçelerinde faaliyet gösterdiği ancak özellikle ilçeler de ev altlarını karayollarına yakın bölgeleri kiralayarak veya  satın alarak buralar da faaliyet gösterdikleri bilinmektedir. Yönetmeliğin belirttiği  metrekare, bağımsız bölüm  ve benzeri özellikler şu an faaliyette bulundukları dükkanlarından çıkma ve bu özellikleri taşıyan bölgelere taşınmasını gerekmektedir.

          Bir çok ilçede yönetmeliğin belirttiği işyeri ile alakalı özellikleri taşıyamayan esnaf bulunmaktadır. Kendi bölgemizde İlçe belediyesi aracılığı ile siteleşme  (galericiler sitesi ) şeklinde  bir çalışma yapılmış ancak o da belediyenin yer bulamaması , bulduğu yerler de kamulaştırma, satın alınmasında çıkan aksaklıklar, inşaatın uzun sürmesi, tamamlanamaması  ve benzeri sebepler ile dükkanların nedeniyle galerici esnafın dükkanlarını yönetmelik hükümlerine uyuşturamaması nedeniyle yetki belgesi alamaması sorununu doğurmaktadır.

        Yönetmelik hükümlerine göre 19 ağustos 2019 tarihi itibariyle hükümlerin yerine getirilmesi şartların sağlanarak yetki belgelerini almaları şartını yerine getirmelerini yoksa  2.el oto alım satım (galericilik) faaliyetine devam edemeyecekleri sorunu ortaya çıkmaktadır.Ülkemizin bir çok bölgesin de, kırsal bölgelerinde ,oto galericilik faaliyetlerine halen ev altlarında sürdüren binlerce oto galerici esnafı bulunmaktadır, Yönetmelikte bulunan alan , metre kare, bağımsız bölüm şartları bütün esnafı zor duruma düşürmektedir.

Sorun büyük çözüm içim önerilerimizi yaptık

Başkan Bala, Çarşamba şoförler  esnaf odası olarak galericilerimizin bu sıkıntısı en yetkili yerler ile görüştük yazışmalarımızı da yaptık , çözüm noktasında  2 seçenek sunduk,  bu konuda en yakın zamanda çözüme kavuşturulacağını inancımız tam olup galericilerin bu sıkıntısının giderileceğini ümit ediyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber