Yeşil: “Kömürle Enerji Üretip Avm’lerde Tüketmeyin”

Yeşil: “Kömürle Enerji Üretip Avm’lerde Tüketmeyin”
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, Samsun’un Terme ilçesine kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı olduklarını ve ithal kömürlerle enerji üretip bunları AVM’lerde tüketilmemesi gerektiğini söyledi

EMO Samsun Şubesi’nde yapılan basın toplantısında konuşun EMO Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, “Terme halkının bu termik santrallere karşı yapmış oldukları direnişlere destek veriyoruz. Her zaman onların yanında olacağız. Enerjinin üretilmesine karşı değiliz ama bilinçli bir şekilde tüketilmesini istiyoruz. Aşırı tüketeceğiz diye Terme’yi ve çevresini insan sağlığına zararlı gaz ve maddelerin sıkıntıya sokmanın anlamı olmadığını düşünüyoruz. İthal kömürlerle enerji üretip, bunları AVM’lerde tüketmeyin. AVM’lerdeki ışıl ışıl aydınlatmalardan, soğutmalardan ve ısıtmalardan tasarruf ederek bu sorunu çok daha çevreci şekilde çözmüş olabiliriz” dedi.

Terme halkının yalnız olmadığını belirten EMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özdağ, “Terme ilçesi sınırları içerisine kurulması planlanan ithal kömürlü termik santral, yerleşim bölgelerinin yakınında bir alandır. Karadeniz Bölgesi’nin tam ortasında, bölgemizin en değerli tarım arazilerine ve denizine sahip olan bir bölgede böylesine kirli bir yatırımın kömürle çalışacağı göz önüne alınırsa çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri olacağı açıktır. 600 MW güç kapasiteli dışarıdan ithal edilen kömür ile çalışacaktır. Yılda yaklaşık 2 milyon ton kömürün yakılacağı tesiste oluşacak kül atıklarının ne şekilde ve nerede bertaraf edileceği belli değildir. Santralın işletmeye geçmesinden sonra stok sahasında, bu tür santrallerde teknik zorunluluk arz eden en az 60 günlük kömür nerede stoklanacaktır. Bu yaklaşık 30 bin ton etmektedir. Bu santralde yaklaşık 4 bin 500 ton kömür yakılacak olması sırasında havaya karışacak olan zehirleyici gaz, kimyasal maddeler ve atıkların insan, canlı, tarımsal alanlar ve ürünlere yapacağı etkileri düşünmek bile çok ürkütücüdür” diye konuştu.

 

“GREENPEACE BİZE DESTEK VERECEK”

Greenpeace ile temasa geçtiklerini ve destek alacaklarını ifade eden Terme Çevre Platformu Sözcüsü Zekai Altunpala, “Terme’de sıkıntımız büyük. Kızılırmak havzasından sonra Terme havzası çok verimli tarım arazilerine sahiptir. Tüm bölge halkının desteği ile Terme’de kurulacak olan santrallere ‘hayır’ diyoruz. Greenpeace ile de temasa geçtim ve bize destek vereceklerini söylediler. Sinop’un Gerze ilçesinde kurulması planlanan termik santrali nasıl engellediyseler Terme’de de aynı başarıyı sağlayacaklarını söylediler. Halkımız tam olarak bilinçlendirilmedi ve biz bunu uyandırmaya çalışıyoruz. Vatandaş bu kurulacak santrali sanki bir telefon santrali havasında karşılama durumundalar. Biz basın açıklamaları, eylemler ve panellerle halkı bilinçlendirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir