Erol ŞEKER

Erol ŞEKER

Yerel seçimler ve Yusuf Ziya Yılmaz gerçeği…

Yerel seçimler ve Yusuf Ziya Yılmaz gerçeği…

Yerel seçim heyecanına çok az bir vakit kaldı. Yani seçim heyecanı çok yakında başlıyor.

Bu nedenledir ki siyasi partilerde de alttan alta bir hengame yaşanıyor.

Siyasi Partiler genel seçimler öncesinde ilk önce halkın önüne getirilecek olan Belediye Başkanlığı ve meclis üyelikleri için hazırlıklarına başladı.

Türkiye’nin hemen her yerinde olduğu gibi Samsun ve Çarşamba’da da siyasette belediye başkanı olmak isteyenlerin yanı sıra bu başkanların kadrosunda yer almak isteyenlerin kulisleri de hızlı başladı.

Bu noktada ilk önce Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına bakacak olursak, ilk olarak AK Parti de ki durumu genel değerlendirelim.

Geçtiğimiz gün yazmıştım. Yusuf Ziya Yılmaz aylar öncesinden yeniden BAŞKAN ADAYIYIM demişti. Ve buna rağmen hala bazı çevreler alternatif bir şekilde başkanlık için çırpınıyor.

Akıllara gelmeyen yöntemlerle başkan adayı olabilmek, Genel Merkezlerde ki yakın eş-dost ve tanıdıkları sayesinde ADAY olabilmenin yolları aranıyor.

Her dönemde yapılan siyaset bellidir. Bunun için AK Parti Genel Merkezinde akılların karmakarışık olduğu aşikar.

Çünkü her başta ki Belediye Başkanları yeni aday olanlardan 3-0 önde girer olaya. Çünkü yaptıkları ve yapmayı vat ettikleri ortadadır. Ama yeni adayların geçmişleri dışında ellerinde başarıları pek fazla görünmez ki bu da yeni adaylara soğuk bakılmaya en büyük nedendir.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için ilk başta dediğim gibi Yusuf Ziya Yılmaz rakipsiz şekilde ilerliyor. Kim ne derse desin. Yusuf Ziya Yılmaz başkanı ekleştirmek başka, yaptıklarını görmek bambaşka bir olay.

Bu noktada kendisine karşı rakip olması düşünülen aynı partiden çıkması ihtimal olan ve dillendirilen ilk isimler arasında 3 dönemdir TBMM de olan AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, halen Bakanlık koltuğunda ki Suat Kılıç. Bunların yanında sessiz sedasız olursa yan cebime koyabilirsiniz diyen Mustafa Demir gibi isimler ilk sıralarda tur atıyor.

Ama görünmeyen nokta şurasıdır: Yusuf Ziya Yılmaz dışında AK Parti her kimle girerse girsin seçimi kazanması çok zor görünüyor. Çünkü mevcut belediye başkanı görev yaptığı dönemler içinde başarılı ve halk tarafından da yeterince seçiliyor.

Hatta hatta Yusuf Ziya Yılmaz, başka bir siyasi partiden veya bağımsız girse yine kazanır diyenlerin sayısı ve yüzdesi bile nerede ise AK Parti ile alınan sonuçlar kadardır.

Bu noktada şimdilik AK Partide Yusuf Ziya Yılmaz dışında bir başka adayın düşünülmesi ve hatta girişimde bulunulması bile AK Partinin Büyükşehirler içinde ilk belediye başkanlığını kaybetmeye namzet ilk sırada ki il diyebilirim.

Suat Kılıç ile Samsun’ da başarılı olabilinir mi derseniz?. Şimdilik o hayalden öteye gitmeyen bir niyetten öte bir olay değildir.

O nedenle kusura kimse bakmasın ama kamuoyu bu gün tek aday görüyor ki o da Yusuf Ziya Yılmaz’dır.

Bir başka konu ise mevcut Başkan diğer ilçe belediyelerine aday olacak başkan adaylarının da en büyük sermayesi olacaktır. Yusuf Ziya Yılmaz’ın yaptıkları ve düşündüklerinin yanında başkan köy köy gezerek, yeni dönemde Büyükşehir’e bağlanacağı için burada ki yatırımları da şimdiden hazırlıyor. Yani her yönden mevcut başkanın yeri ve icraatları garanti görünüyor.

Diğer isimler aday olmaz mı?

Aday olursalar seçimden galibiyetle çıkabilirler mi?

Sorularını sonra gönderme getirmeyi düşünüyorum.

Şimdilik AK Parti konusunu kısacık burada keselim. Diğer isimleri sonra masaya yatıracağız.

Diğer siyasi partilerden CHP’yi değerlendirmek çok güç. Çünkü Samsun’ da CHP bir türlü istenen ve beklenen çıkışı yapamadı, yapamıyor. Orada halkın beklentisi eğer CHP seçim alacaksa veya almayı düşlüyorsa mutlaka ama mutlaka Prof. Dr. Haluk Koç’un aday olmasını dahi dillendiriyor. Ancak bu olsa olsa rüya olur. Genel Başkanlığa adaylığını açıklamış bir isim buraya sanırım gelmez.

MHP ise kaoslar arenası. MHP de beklentilerin ilk sırasında Yusuf Ziya Yılmaz AK Partide olmazsa geçen dönem bekledikleri gibi son ana kadar onu beklemek sonrasında kendi belirledikleri güçlü isimle seçime girmek. Onlar da hemen her ilçede aday enflasyonu yaşlanıyor.

İl Başkanı Şaban Kılıç, bu yönde sıkı çalışıyoruz ve 17 ilçenin 17 sini de kazanacağız diyor. Bu da aday fazlalığı ve MHP ye son dönemde gözle görülür, anketlere de yansıyan bir çıkış neden oluyor.

Ama şimdilik Yusuf Ziya Yılmaz endeksli bir Samsun siyasetini kimse inkar edemez.

Bu noktada bu günkü yazımı kesiyor ilerleyen günlerde ilçelerde ki aday adaylığı muhtemel isimlerden bazıları ile mevcut başkanları dile getirmeyi ki burada Çarşamba dışında biraz Terme, Ayvacık ve Salıpazarı ilçe durumlarından da dem vurmayı düşünüyorum.

Yorumlarınızı da merak etmiyor değilim.

İnşallah yine bu seçimde de aday ve seçimi kazanacak isimleri doğru biliriz. O güne kadar bakalım bizim dediklerimizi kim nasıl görüp değerlendirecek merakla bekliyorum.

Mutlu ve (sağ)-lıcakla kalın…

   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol ŞEKER Arşivi