'Yaşlılık arttıkça kemik erimesi artıyor'

'Yaşlılık arttıkça kemik erimesi artıyor'
29. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi Başkanı Prof.Dr İrfan Öztürk, Türkiye’de yaşam süresinin uzamasıyla kemiklerde yaşlılığa osteoporoz(kemik erimesi)ortaya çıktığını belirterek, “Yaşlılık artınca çok basit kazalarda bile kalça kırıklığı, om

Ulusal ve uluslararası düzeyde saygın bilim insanlarının ortopedi ve travmatoloji alanındaki son gelişmeleri paylaştığı kongrede, olgular eşliğinde sık karşılaşılan problemlere ve kronik hastalıklara yaklaşım ile birlikte tıptaki yeni gelişmeler gözden geçirildi. Bilimsel programda, “Ortopedide Hayat Kurtarıcı Girişimler, Protez Çevresi Kalça Kırıkları, Eklem İçi Kök Hücre Uygulamaları: Gerçek Mi? Efsane Mi?, Sporcularda Diz Yaralanmaları, Yaşlılarda Kalça Kırıkları, El Bileği Sorunları, Yürüyüş Bozuklukları Ve Analizi” gibi birçok önemli başlık yer aldı.

"Kurtarma ve taşımaya dikkat"

Türkiye'de 4 bin 500 travmatoloji ve ortopedi uzmanı olduğunu kaydeden Öztürk, ” Bu alanda 900 asistan eğitimi alan kişi var. Üye sayımız ise 2 bin 465'tir” dedi.

2 bin katılımcı, 93 stant, 614 bildiriyle büyük bir kongre gerçekleştirdiklerini kaydeden Öztürk,“ Kongrede ortopedi ve travmatoloji alanındaki yenilikler gerek sunumlarda gerek sergilerde meslektaşlarımızın bilgisine sunuldu. Eğitici olarak Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin trafik kazaları olduğunu belirten Öztürk, bu noktada kurtarma ve taşıma noktasında dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

"Yaşlılarda kalça kırığı"

Türkiye'nin yaş ortalamasının ilerlemesiyle birlikte yaşlılığa bağlı yaralanmaların artığına dikkati çeken Prof.Dr. Öztürk, “Yaşın uzamasıyla kemiklerde yaşlılığa bağlı osteoporoz(kemik erimesi)ortaya çıkıyor. Yaşlılık artınca çok basit kazalarda kalça kırıklığı omuzlarda yaralanma oluyor. Bu hastalarımızda koruyucu tedaviler çok önemli. Yaşlılar için evde tedbirler almak gerekir. Halıya takılma engellenmeli, tutunacak yerlerin olması, evin içinde küçük bir lamba yanması, bastonu olması gibi küçük tedbirler alabiliriz. Yaş ilerledikçe kırıkları tedavi etmek çok zor” diye konuştu.

"Yüzde 80'i acil değil"

Ağuş, trafik kazalarındaki yaralanmalara bilgisi olmayan kişilerin müdahale etmemesinin daha hayati önem taşıdığını bildirdi.Hasta için sorun olacak bir kırığın atlanması gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Ağuş, “ Her kırık geldiği zaman tanısı koyulacak diye bir durum yok. Çalıştığım hastanenin acil servisine gelen kişinin yüzde 80'inin durumu acil değil. Yanlış tedavi veya tanı koyulamaması gibi bir şey söz konusu değil. Ama acil servislerde bir yoğunluk var. Ortopedik tanılarda yüzde 2 gözden kaçırma ihtimali var. Bu dünyanın genelinde böyle" diye konuştu.

"Zayıf kişilerde kalça kemiği daha kolay kıırlıyor"

Yaşlılarda en fazla endişe duydukları konunun kalça kırığı olduğunu dile getiren Haluk Ağuş, “ Yaşlıların evde parlak zeminde gezmemesi ve çorap giymemesi gerekir. Yaşlı kişinin merdivenden düşmesine gerek yok, ayağı kayıp düşse kalçası kırılabiliyor. Zayıf ve yaşlı kişilerin kalça kemiği çok daha kolay kırılabiliyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Sağlık