YAŞAR KOCA HABER EXPRES TV'YE KONUŞTU

YAŞAR KOCA HABER EXPRES TV'YE KONUŞTU
Değerli dostlar, bu haftaki röportajımızda çocuk edebiyatına kısa bir yolculuk yapıyor ve bu güzel yolculuk esnasında mütevazi kişiliğiyle gönüllere taht kuran, dost canlısı değerli yazarımız Yaşar KOCA ile hasbihal ediyoruz.

R. ÖZKAN: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Y. KOCA:1973 yılında Tokat / Erbaa’da dünyaya geldim. Kulağıma okunan ezan ve kametten sonra adımı Selim koymuşlar. Ailem, sağlık sorunlarımdan dolayı beni doktor doktor gezdirmeye başlayınca, öleceğimden endişe edilmiş. Anadolu’da adettir, öleceği sanılan çocuğa Dursun ya da Yaşar ismi konulur. Bana da ya dursun ya da yaşasın denilmiş ve Yaşar isminde karar kılınmış. Evli ve iki çocuk babası olan Yaşar Koca, Radyo ve Televizyon programcılığı okudu. Çalışmaları, dergi ve gazete sayfalarında yer aldı. Radyo, tiyatro ve senaryo çalışmaları da bulunan yazar, “Bütün gül yüzlü çocuklara” ithaf ettiği kitaplarla çocuk edebiyatı alanındaki çalışmalarına devam etmektedir.

R. ÖZKAN: “Bütün gül yüzlü çocuklara” ithaf ettiğiniz kitaplara bir yenisi daha eklendi. İsminden de anlaşıldığı üzere yeni kitabınızda deyimlerden bahsediyorsunuz. Peki, Yeniçeri Serdar kaç tane deyimin peşinde?

Y. KOCA: Tam yirmi bir (21) deyim var kitabın içinde. Yani Yeniçeri Serdar, yirmi bir tane deyimin hikâyesini anlatıyor bize.

544.jpg

R. ÖZKAN: Sadece hikâye mi? Bazı deyimlerin masal ve fıkrası da var sanırım.

Y. KOCA: Evet. Deyimleşen masal ve fıkraların hikâyelerine de yer verdik. Ayrıca okur için başka sürprizler de hazırladık.

R. ÖZKAN: Ne gibi sürprizler?

Y. KOCA: Mesela, kelime takası, tekrar et, sen olsaydın ne yapardın, gibi sürprizler.

R. ÖZKAN: Yeniçeri Serdar’dan yani yeni kitabınızın kahramanından biraz bahseder misiniz?

Y. KOCA: Yeniçeri Serdar, bir zamanlar Osmanlı Devleti’nde piyade (yaya) askerdir. Oldukça neşeli bir karakter olup hikâyelerin bir kısmı onun yaşadığı dönemde geçtiği için okuru tarihi bir yolculuğa çıkarmak istiyor.

6888.jpg

R. ÖZKAN: Peki, okur bu yolculukta ne öğreniyor?

Y. KOCA: Kısaca söylemek gerekirse, kültürel değerlerimizi öğreniyor ve içinde yaşadığımız toplumun yaşam biçimi hakkında yeni bilgiler ediniyor.

R: ÖZKAN: Yani çocuklar hayata daha iyi hazırlanmış oluyor.

Y. KOCA: Öyle de diyebiliriz.

64787.jpg

R. ÖZKAN: Tulu Kitap’tan çıkan bu eserinizin (Yeniçeri Serdar Deyimlerin Peşinde) hangi yaş gurubuna hitap ettiğini de söyler misiniz?

Y. KOCA: 8 + yaşa hitap ediyor.

79878.jpg

R. ÖZKAN: Peki, son olarak bize ne söylemek istersiniz?

Y. KOCA: Deyim, halkın ifade zenginliğini ortaya koyan, benzetmelere dayalı kalıplaşmış söz öbekleridir. Yaşanmışlıklar üzerine söylenmişlerdir. Yani hikâyeleri vardır. Düşüncelerimizi herkesin anlayabileceği bir dille ifade edebilmek için, kelimeleri doğru ve yerinde kullanmalıyız. Bunu da en güzel deyimlerle sağlarız.

R. ÖZKAN: Yeniçeri Serdar’ın bu tarihi yolculukta okuru bol olsun. Söyleşimize renk kattınız. Çok teşekkür ediyorum. Başarılarınızın artarak devam etmesini diliyorum.

Y. KOCA: Nezdinizde tüm okurlarıma, Haber Expres takipçilerine ve ekibinize çok teşekkür ediyorum.

YAZARIN DİĞER KİTAPLARI:

2.jpg

3.jpg

Kaynak:HABER EXPRES ( HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir