MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

YANLIŞ HESAP BAĞDAT`TAN DÖNER…

YANLIŞ HESAP BAĞDAT`TAN DÖNER…

Merhaba sevgili okuyucular… Bugün sizlerle, sayın Süleyman Bulut`un derlemiş olduğu “Yanlış hesap Bağdat`tan döner” adlı hikayeye bir göz atalım?

                Eskiden ülkenin dört bir yanından gelen kervanla, İstanbul`da kapalı Çarşı`ya inermiş. Tüccarların kumaş , baharat vb. siparişleri burada teslim edilir bedeli sonra toplanırmış. Kurnaz bir tüccar, böyle para toplama anında kervancının dalgınlığından yararlanıp ona dört yüz altın az ödeme yapar. Şam Bağdat üzerinden Mısır`a doğru yola çıkan kervancı, Bağdat`a yaklaştığında bunun farkına varır.

                Kervandaki en güvendiği adama kervan sana emanet… Ben İstanbul`a gidip gelene kadar beni Bağdat`ta bekleyin der ve atına binip İstanbul`a yol alır. Bir yanda da tüccarın az ödemeyi kabul etmeyeceğini de hesaba katarak plan yapar. İstanbul, a gelince dostlarında yardım ister. Bu plana göre ertesi gün tüccarın dükkanına iki kadın gelir. “ Duduk ki burada en dürüst, en güvenilir kişi sizmişsiniz. Biz Hicaz`a gideceğiz. Dönünceye kadar size bu iki çanta altını emanet etmek istiyoruz” der. Çantada ki altın, pırlanta incileri gösterdikten sonra: “Olurda gelmezsek size helali hoş olsun; arkamızdan bir dua okutursun” derler.

                Tüccar sevinçten uçar. Büyük bir hevesle çantalara uzanırken içeri kervancı girer. Tüccar kervancının niçin geldiğini anlar ama kadınların yanında açık vermemek için onu ayakta karşılayıp: “ Aman efendim, bizim hesapta bir yanlışlık olmuş, paranızı ayırmıştım buraya. Çocuklara da tembih ettim, kervancı gelmeden vefat edersem bunu ona verin diye. Ben de kul hakkı kalmaz kardeşim” der ve kasayı açıp iç ettiği dört yüz altını tüccara geri verir. İşlem tamam olunca kadınlar, ayağa kalkar:

                “Şey bu sene gitmekten vazgeçtik, kısmetse seneye” deyip çantalarını alarak dükkandan çıkarlar. Oyuna geldiğini anlayan  tüccar, şaşkınlık ve öfke içinde kervancıya: “Hani sen mısır`a gidecektin, nereden çıktın şimdi böyle?” diye bağırır. Kervancı, hakkını kolayca kurtarmanın sevinciyle atına atlar: “Yanlış hesap Bağdat`tan döner” der ve yoluna devam eder. Selam ve saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi