Yakakent’te İpek Böceği Yetiştiriciliği Başladı

Yakakent’te İpek Böceği Yetiştiriciliği Başladı
Samsun'un Yakakent ilçesinde başlatılan ipek böceği projesi kapsamında koza hasadı yapıldı.

2013 yılı sonbahar döneminde Yakakent’e bağlı Kuzören ve Küplüağzı Mahallelerinde, 24. Dönem Milletvekili Prof Dr. Tülay Bakır’ın katkılarıyla başlatılan ipekböceği projesi kapsamında 10 bin 350 adet dut fidanı 20 çiftçiye dağıtılmıştı.

Yakakent Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce 3 kutuda deneme üretim çalışması başlatılarak Yakakent Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü binasında yapılan üretime çiftçiler büyük ilgi gösterdi. 40 günlük üretim periyodu sonunda koza hasadı yapıldı.

Yakakent Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mustafa Kökduman, “Üretim her yıl nisan ayı ile başlayıp mayıs ayı sonu gibi yaklaşık 35-40 gün sürmekte ve yetiştirmesi için kısa sürede ek bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Bir kutu ipek böceğinde yaklaşık 20 bin yumurta bulunmakta, yaklaşık 400-500 kilogram yaprak tüketmekte ve 30-35 kilogram yaş ipek kozası elde edilmekte. Ortalama yaş koza taban alım fiyatı 2015 yılı kilogramı 35 lira, bu taban fiyatla 1 kutu ipekböceğinden yaklaşık bin civarında gelir elde etmek mümkün oluyor. Tüm şartları yerine getirerek bilinçli bir üretim ile 10 kutu ipekböceğine rahatlıkla bakılabilmektedir. Bu da 35-40 günlük bir zamanda 10 bin lira gibi bir gelir demektedir. İpek böceği tohumları KOZABİRLİK tarafından ücretsiz dağıtılmakta ve yetiştiricinin ürettiği yaş koza birlik tarafından garantili olarak geri satın alınmaktadır. Yetiştirici mevcut işini sürdürerek ek gelir olarak ipekböceği yetiştiriciliğini evinin bir odasında rahatlıkla yapabilmektedir. Yetiştiricilikte kullanılan malzemelerin birçoğunu herkesin evinde bulunan malzemelerden olduğundan, yetiştirme maliyeti hiç yok denecek kadar çok düşük seviyededir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz