Velilere, 'Çocukların her dediğini yapmayın' uyarısı

Velilere, Çocukların her dediğini yapmayın uyarısı
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meryem Özlem Kütük, anne-babaları tarafından her dediği yerine getiren çocukların sorumluluktan uzak büyüdüğünü belirterek,

“Çocuğunuza sevginizi her dediğini yaparak değil, sorumluluk vererek gösterin. Unutmayın ki, çocuklar istediğiniz gibi değil yetiştirdiğiniz gibi olurlar” dedi.

Başkent Üniversitesi Adana Özel Başkent Okulları Tiyatro Salonu'nda "Anne baba tutumları" konulu semineri verildi. Seminerde konuşan Uzm. Dr. Meryem Özlem Kütük, çocuğunun dünyasını keşfedemeyen ailelerin onlarla sürekli çatışma halinde olduklarını söyledi.

"6 YAŞA KADAR ÇOK ÖNEMLİ"
Çocuklara yaklaşım konusunda velilere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Meryem Özlem Kütük, sahip olunan eğitim, yaşanılan sosyokültürel çevre, arkadaş ortamı ve inançların tutumlarımızın biçimlendirilmesinde çok önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Kütük, "Çocuklarımızın tutumlarında 6 yaşa kadar verilen eğitim çok önemli. Ama 6 yaştan sonrası da önemli. 6 yaşına kadar tohumları atıyoruz. Ergenlik çağında bu tutumları şekilleniyor" diye konuştu.

"KURALLAR VE SINIRLAR OLMALI"
Ebeveynlerde sıklıkla karşılaşılan 5 durumu anlatan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meryem Özlem Kütük, "Aileler genelde aşırı koruyucu, izin verici, ilgisiz, otoriter-baskıcı, demokratik tutum, olmak üzere bu 5 tutumdan birisini uyguluyor. Anne ve babalar tutarlı ve güvenli bir aile ortamı için, ailedeki herkesin nedenini bildiği kurallar ve sınırlar koymalıdır. Sınırlar; çocukların dünyayı ve insan ilişkilerini tanımalarını, yapmaları gerekeni kavramalarını ve kendi alanlarını keşfetmelerini sağlar. Kurallar konulurken de nedenleri ve sonuçları açıklanmalıdır" dedi.
Kütük, Başkent Üniversitesi Adana Özel Başkent Okulları velilerinin büyük ilgi gösterdikleri konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Anne-babaların en büyük sorumlulukları, çocuklarını kendilerine yeten bireyler olarak yetiştirmektir. Bunu sağlamak için çocuklara doğru örnek olmak, onları uygun sınır ve kurallarla korumak, desteklemek, güven vermek gerekir.”

"ÇOCUKLARINIZA SORUMLULUK VERİN"
“Çocuğunuza sevginizi her işini yaparak değil, ona sorumluluk vererek gösterin” diyen Kütük, "Çocuklar istediğiniz gibi değil, yetiştirdiğiniz gibi olur. Çocuk eğitiminde en önemli etken tutarlı davranan anne babalardır. Aşağılamak, suçlamak, çocuk adına karar vermek yerine, çocuğu dinleyin. Çocuğunuzu başka çocuklarla karşılaştırmayın. Çocuk, anne babası tarafından önemsenmek, değerli bir insan olarak kabul edilmek ihtiyacındadır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel