VEKİL USTA “MİLLETLE ALAY MI EDİYORSUNUZ?”

VEKİL USTA “MİLLETLE ALAY MI EDİYORSUNUZ?”
MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta TBMM Genel kurulunda Yatırım Ortamının İyileştirilmesi başlıklı torba kanunun geneli üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına konuşma yaptı.

Samsun Milletvekili Erhan Usta mecliste yaptığı konuşmada, “Önceden para getirildiğinde paranın sermayeye ilave edilmesi, defterlere işlenmesi, bir fonda toplanması gibi zorunluluklar vardı, şimdi bunların hepsi kaldırılıyor. Gelen paranın suça yönelik bir işlemden elde edilip edilmediğine yönelik herhangi bir araştırma ve soruşturma yapılamayacak.Yani siz, uyuşturucu veya silah kaçakçılığından elde edilen bir parayı -bunu bir terör örgütü de yapabilir- başkasının nam ve hesabına da getirebiliyorsunuz. Ayrıca,isminin de özellikle gizlenmesine ilişkin burada bir şey var, bunu anlamak mümkün değil. Yani bir şahıs adına getiriyorsunuz ve hiçbir beyan da istenmiyor, "Benim şöyle bir param var." diyorsunuz, bu parayı getiriyorsunuz ve bu parayı, bir defa vergiden ve vergiyle ilgili bütün soruşturma, kovuşturmalardan, her şeylerden bir defa muaf tutuyor. Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu, Gümrük Kanunu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Türk Ceza Kanunu'nun 282'nci maddesi, ki bu maddenin başı nedir biliyor musunuz? Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama maddesidir. Yani suçtan kaynaklanmış olan bir mal varlığı var diye buna ilişkin bir soruşturma yapılacaksa bu soruşturma dahi yapılamayacak. Yani "Siz kara parayı Türkiye'ye getirin, bu, ananızın ak sütü gibi helal olacak." diyor bu madde.” dedi.

 

Erhan Usta daha sonra; “Ben şunu iddia ediyorum: Türkiye'de helalinden kazanılmış, vergisi verilmiş, meşru bir şekilde kazanılmış bir paraya dahi bu kadar güvence yok. Bunun olmadığını zaten görüyoruz. Yani bir şekilde, işte şirketlere kayyum atıyorsunuz, yani vergisini veren insanların bile şirketlerine kayyum atandığı bir ortamda kara parayı, suçtan elde edilmiş parayı dahi meşrulaştıran, aklayan bir yasal düzenleme yapılıyor, bunu hiçbir şekilde kabul etme imkânı yoktur. Dolayısıyla ben Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmetini ve Adalet ve Kalkınma Partisi yetkililerini buradan uyarmak istiyorum. Bu, Türkiye'nin imajını bozar.” Şeklinde ifadelerde bulundu.

 

Milletvekili Erhan Usta daha sonra Türkiye’yi “kara para cenneti” haline getiren maddenin torba yasadan çıkarılması gerektiğini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti; “Arkadaşlar, bu maddeyi lütfen buradan çıkaralım, bu madde, "dışarıdan gelecek yabancılar, yabancı parası" filan deniliyor, ama tasarıya baktığınız zaman aslında, yabancıya göre yazılmamış tamamen içeriye göre yazılmışmadde. Sayın Canikli diyor ki: "Efendim, körfez parası için yaptık bunu." Kardeşim, körfez parasının gelmesi için bir engel yok ki, meşru bir paranın Türkiye'ye gelmesi için, teşvik ediyoruz; sukuk ihraçları var, yeni enstrümanlarla körfezden sermayenin Türkiye'ye gelmesini biz destekliyoruz. Dolayısıyla, adrese teslim bir yasadır ve bu madde Türkiye'nin imajını bozacak bir maddedir, bu madden metinden mutlaka çıkarılmalıdır.” dedi.

 

Erhan Usta konuşmasını tamamladıktan sonra Hükümet adına konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan Maliye Bakanı Ağbal’ın kürsüden "Anlayacak seviyede değilsiniz. Dünyayı takip etseniz anlarsınız." demesi üzerine söz alarak; “Bu seviye tartışmasına girersek bu işten zararlı çıkarsınız. Yani, herkesin seviyesini burada vatandaş da görüyoruz, Meclis de görüyor, konuşmalarımızda da seviyelerimiz belli. Seviyeniz, zaten "düzenleyici etki analizi" diye dağıttığınız notta, belli yani orada birçok şeyi hesap edemeyen, düzenleyici etki analizi dediğinizde sadece gelir kaybı olarak anlayan bir bürokratik veya siyasi seviyenin nasıl bir seviye olduğunu ben milletin takdirine bırakıyorum. Mesela orada nedir bunun ekonomiye etkisi, büyümeye etkisi, yatırıma etkisi, tasarrufa etkisi? Yani böyle seviye tartışması, sizin konuşmanızda zaten her şeyi ortaya koyuyor.

 

    Şimdi, gelelim bu varlık barışı dediğiniz şeye. Bu, Türkiye'yi kara para cenneti hâline getirme yasasıdır. Burada çok temel bir husus var. Yani bir defa, sermayeye ilave zorunluluğu getirmiyorsunuz, işletme, deftere kayıt zorunluluğu getirmiyorsunuz, başkasının ismi üzerinden getirme imkânı tanıyorsunuz. Yani bir terör örgütü, bu parayı, diyelim ki uyuşturucu kaçakçılığından kazandığı bir parayı bir X şahsı adına beyan etse ve getirse herhangi bir soruşturma yapmayacağım diyorsunuz Sayın Bakan. bunun yanlış anlaşılacağı nerede, burada yazıyor zaten. Bu bildirimden ve beyanda bulunanlar, bunların kanun temsilcileri hakkında sırf bu beyanın yapılmış olmasından dolayı da beyandan hareket ederek aşağıdaki kanunları tek tek sayıyorsunuz ve bunlarla ilgili soruşturma yapılamaz diyorsunuz. Ceza Kanunu'nun 282'nci maddesinde, Suçtan kaynaklanan mal varlığını aklamaya yönelik bir iş yaparsa,ona hapis cezası öngörülüyor. Bu anlamda da bir ceza işletmeyeceğim diyorsunuz, bunu daha başka nasıl anlayacağız Allah aşkına? Siz milletin aklıyla alay mı ediyorsunuz? Dolayısıyla böyle seviye meviye meselelerine girmeyelim, bu işler sizi aşar.” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Siyaset