Vatandaştan asgari ücret yorumu “ASGARİ ÜCRET YETMEZ!”

Vatandaştan asgari ücret yorumu  “ASGARİ ÜCRET YETMEZ!”
Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklanmıştı. Biz de Çarşambalı vatandaşlara asgari ücreti nasıl buldunuz diye sorduk.

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklanmıştı. Çarşambalı vatandaşlar, asgari ücreti az bulduklarını ve fiyatın yükselmesinin bir anlam ifade etmediğini, önemli olanın alım gücünü yükseltmek olduğunu söylediler.

2.jpg

“Bu asgari ücret yetmez”

Bu açıklanan asgari ücretin yetmeyeceğini söyleyen Çarşambalı vatandaşlar, “Asgari ücret yeterli değil. Bir ailede bir kişinin çalıştığını düşünürsek, en az 20 bin olmalıydı. İki eteğe 400 lira veriyorsun, yeterli olur mu? Bu şartlar altında mümkün değil. 17 bin 2 lirayla geçinmek bu şartlar altında mümkün değil. Benim emekli maaşım 10 bin lira, benim için yeterli ama kira ödeyen, çocuk okutan bir kişi için geçinmek zor. Kiralar 13 bin. Günümüzde bir evin kirasının bile 13 bin olduğu bir yerde, 17 bin 2 lira ile geçinmek çoluk çocuk okutmak çok zor. İstanbul’u geçtik, Çarşamba'da bile 17 bin 2 TL ile geçinilmez. Burada önemli olan asgari ücrete zam yapmak değil, alım gücünü yükseltmek. Ama baktığımız zaman bunun tam tersini yapıyorlar, asgari ücreti artırıyorlar, alım gücü düşük. Asgari ücrete zam gelince her şeye zam geliyor, bir anlamı kalmıyor. Yazık ki, ne yazık diyebilirim” şeklinde konuştu.

1.jpg

“50 bin Olmalıydı”

Asgari ücretin 50 bin olması gerektiğinin altını çizen vatandaşlar, “Çarşamba’da yaşayan biri için asgari ücret yeterli olabilir, İstanbul gibi büyük bir şehirde yaşayanlara yeterli olmayabilir. Asgari ücrette tüketici zarar görecek. 17 bin 2 lira ile geçinmek çok zor, bu fiyat ile çocukların eğitimi, yiyecek içecek, kiranın karşılanması çok zor. Asgari ücret en az 19-20 bin olmalıydı. Bu şartlar altında geçinmek çok zor, Çarşamba gibi küçük yerlerde yine geçinilebilir. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde geçinmesi daha zor, asgari ücrette beklentimiz 20 bin civarıydı. TÜİK verilerine göre yoksulluk sınırı 44 bin olan ülkemizde en az asgari ücretin 50 bin olması gerekiyordu” diye ifade etti.

3.jpg

Kaynak:İHLAS HABER AJANSI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel