Vali Şahin Gençlere Seslendi

Vali Şahin Gençlere Seslendi
Samsun Valiliği ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) ortaklaşa düzenledikleri “Akıllı Şehir Çalıştayı”nda kurumlar fikir alışverişinde bulundular.

Samsun Valiliği toplantı salonunda yapılan çalıştaya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve kamu kurum müdürleri katıldı.

Toplantıda ilk olarak 2017 Samsun Deaflympics İşitme Engelliler Olimpiyatları Genel Koordinatörü Funda Özyurt, ‘Akıllı Kent ve Akıllı Oyunlar’, IBM Teknoloji Müdürü Server Tanfer de ‘Akıllı Şehirlerin Dünyadaki Örnekleri’ hakkında sunumlar yaptılar.

Yapılan sunumların ardından kurumlar hayal ettikleri şehirlerle ilgili fikirlerini dile getirirken, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Samsun 2017 olimpiyatları öncesi aslında bu gelişmiş şehirlerin yaptığı smart city benzeri bu uygulamayı 2017 yılına kadar bizim şehrimizde de hazırlayabilir. ‘Böyle bir şeyi yapabilir miyiz?’ diyen öneriyi Funda hanım getirdi. Bu öneri sadece bize değil, OKA’ya da çok cazip geldi. OKA da bu konuda bir dizi toplantılar, hazırlıklar yaptı” dedi.

 

BAŞKAN YILMAZ: “SMART CİTY’DEN BEKLENTİMİZ, ULAŞIM, GÜVENLİK, SAĞLIK, İLETİŞİMİN HIZLI VE ONLİNE OLMASI”

Samsun ölçekli şehirlerde hayatı kolaylaştırmak için yapılacak şeyleri bulmanın zor olduğunu belirten Başkan Yılmaz, “Bizim muhakkak trafik kazalarına yönelik olarak yapılması gereken o elektronik altyapıyı tesis etmemiz gerekiyor. Ama onun dışında altyapı, yatırım çekmek, stratejik alanlar oluşturmak, ekonomik büyümeyi sağlamak ve bunun sürdürülebilir olmasını sağlamak, yaşam kalitesini arttırmak, hizmet kalitesini arttırmak gibi faktörler dünyanın bütün şehirlerinin problemi olduğu gibi Samsun’unda problemidir. Smart City’de bilgiye ulaşmak, enformasyon kolaylıklarını sağlamak ve buna ulaşmayı kolaylaştırmak, bununla donatılmış bir elektronik altyapıyı yani ulaşımdan sağlığa, eğitime hatta en önemlisi güvenliğe yönelik olan bir elektronik altyapıyı şehirde tesis etmek güzel bir şeydir. 2017 yılına ulaşımdan haberleşmeye, haberleşmeden güvenliğe ve trafiğe kadar bir informasyon sistemine bu işi özetleyelim. Yoksa bütün kurum ve kuruluşları birbirine entegre eden bir iş yapmaya kalkmak kolay değil. Olimpiyatlarda şehrimize yaklaşık olarak 50 bin kişi gelecek. Bu 50 bin kişi müzelerimizi rahatlıkla bulsun, ulaşım güçlükleri olmasın, kafeterya ve akşam eğlence alınlarına ulaşmak, eğlence alanlarından çıktıktan sonra konaklayacağı tesislere gidiş ve gelişi kolay olsun. Bu sirkülasyon esnasında güvenlik problemi olmasın. Sağlık problemi olmasın. Bir de doğal afet halinde mobilizasyonumuz ve hemen doğal afete karşı oryantasyonumuzu çok iyi test etmemiz gerekir ve bu konuda çok yetenekli olduğumuzu söyleyemem. Bu konuda da alt yapı kurmamız gerekir. Siz bizden daha yoğun ‘Smart City’den beklentileriniz nedir?’ diye sordunuz. Biz de size ulaşım, güvenlik, sağlık, iletişim başlığı altına getirelim. Bu başlık altında online bir sistem ve onların informasyonunu sağlayabileceğimiz bir sistem olarak bunu özetlersek yapılması gerekeni daha sadeleştirmiş oluruz” diye konuştu.

2017 yılına kadar akıllı şehir ile ilgili yapılması gerekenlerin yapılması gerektiğini ama 2017 yılından sonra da bu çalışmaların devam etmesi gerektiğinin altını çizen Samsun Valisi İbrahim Şahin, “2017 olimpiyatlarında şehrimize işitme engelli insanlar spor yapmak üzere gelecek. Bunlarla ilgili spor adamları, dünyadan medya mensupları gelecek ve belki 100 binlerce insan Samsun’a bunları izlemek ve aynı zamanda turistlik ihtiyaçlarını gidermek için şehrimizi görecekler. Bunların o ana kadarki ihtiyaçlarını en iyi şekilde giderebilmek için gerek yazılımı, gerek donanımı onların hizmetine ve Samsun’un hizmetine nasıl sunarız ile ilgili bir çalışma yapılması gerekiyor. Ama benim hayal ettiğim Samsun, 2017 yılı ve ötesi yani 2017 yılına kadar yapılacakları yapalım ama ondan sonrası için de öyle bir şeyler yapalım ki, Samsun’da yaptığımız şeyler örnek olsun hem Samsun daha yaşanası bir şehir olsun. Ama bu yaptıklarımızı biraz paraya çevirelim” şeklinde konuştu.

 

VALİ ŞAHİN: “GENÇLER YAZILIM YAPSIN”

Samsun’da gençlerin yazılıma eğilmeleri ve ‘Samsun’ markasıyla bir cismin tüm dünyaya satılmasını hayal ettiğini ifade eden Vali Şahin, “Biz konfeksiyondan bir takım elbise almak yerine, bize özgü bir elbiseyi diktirmek için, nasıl hazır giyimci değil de, özel terziye gidiyorsak, Samsun’da Samsun’a özgü yazılımı yapabilecek yazılımcıları geliştirmemiz gerekiyor. Bu üniversite bünyesinde olur, Teknopark’lar marifetiyle olur, üniversitenin veya OKA’nın katkılarıyla bir şirketler oluşturulur ve bunlara yazılım yaptırılır. Bunlara bir takım destekler sağlanır. Biraz bunun üzerinde kafa yormak gerekiyor. Çünkü hem bireyselleştirmek hem de globalleştirmek gerekiyor. Samsun’un, illa çok büyük sanayi şehri olmasının ötesinde bir yazılım kenti olmasını çok arzu ediyorum. Çünkü çok miktarda genç var. Dev fabrikalar yerine 5-6 kişinin bir araya geldiği yazılım gruplarıyla büyük fabrikaların elde ettiği gelirlerden çok daha fazla gelir elde edilebiliyor. Ayrıca Samsun’a özgü Smart City ile beraber soft verinin yanında kullanılacak hard veriden çok basit bile olsa bir entegrenin, bir yarı iletken devrenin veya bir cismin Samsun markası ile tüm dünyaya satılabilecek bir ürün elde edebilmeye yoğunlaşmak gerekiyor. İnşallah bunları başarırız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz