Vali Aksoy, Sakatlar Derneğini Ziyaret Etti

Vali Aksoy, Sakatlar Derneğini Ziyaret Etti
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Samsun Şubesi’ni ziyaret etti

10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle TSD Samsun Şubesi’ni ziyaret eden Vali Hüseyin Aksoy, dernek üyeleri ile bir araya geldi.


Engellilerin devlet ile ilgili hiçbir sorun yaşamadığını belirten TSD Samsun Şube Başkanı Av. Mehmet Yılmaz, “Samsun’daki engellilerimizin sayıları valiliğimiz tarafından tespit ediliyor. Bundan sonra engellilerimizin sorunları çok daha hızlı bir şekilde çözülecektir. Bugüne kadar devletimiz ile ilgili hiçbir sorunumuz olmamıştır. Yasal anlamda da Türkiye’de bugün Avrupa’da olan yasaların yüzde 95’in üzerinde bu memlekette vardır. Engellinin doğumundan ölümüne kadar bütün sosyal ve ekonomik haklarını savunan, destekleyen, onları koruma altına alan ve Anayasamıza da pozitif ayrımcılık şeklinde giren yasalarımız mevcuttur. Ancak yerelde bu yasaları uygulayacak insanların yasanın anlamını ve özünü henüz kavrayamamış olmalarıdır” dedi.

Kaldırımlara görme engelliler için sarı renkli geçiş yollarının yapıldığını fakat kaldırım rampaları tekerlekli sandalyelerin geçişleri için dar olduğunu ifade eden Yılmaz, “Halen birçok noktada zayıf ve ağır davrandıklarını görüyoruz. Bu konuda da sizlerin bizlerin yanında olduğu bilinci ile sizlere bilgi vermiş oluyoruz. Kent mobilyaların acilen engellilerin kullanılmasına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Görüyoruz ki yeni yapılan yerlerde bile ne yazık ki bunun yeterince düşünülmediğini, düşünülse bile bunun amacına uygun imar edilmediğini görüyoruz. Bunlar milli servet. Buralara bir bedel ödüyorsunuz, bunun karşılığını bizler görmek istiyoruz. Görmeyen arkadaşlar için sarı renkli geçiş yolları yapılmış ama o kaldırıma bir tekerlekli arkadaşımın çıkabileceği alan düşünülmemiş. Yeni yapılan viyadüklerin altında düzenlemeler yapılıyor, kaldırımlar yapılıyor ama hiçbirinde engelli rampası yok. Ama bütün alanın üzerini sarı taşlarla zannediyorum ki şekil olsun diye döşendiğini göreceksiniz. Bu kaldırımın üzerine ‘görmeyen arkadaşlarımızın çıkma hakkına sahip ama tekerlekli sandalyede oturan arkadaşlarımız çıkma hakkına sahip değil’ diye düşünüyorum” diye konuştu.

Valilik tarafından yürütülen Engelli Veri Tabanı Projesi hakkında bilgi veren Vali Hüseyin Aksoy, “Özellikle Türkiye’de son yıllarda engelli insanlarımızın sosyal haklarının verilmesi ve onlara bir takım imkanlar tanınması bakımından çok önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Samsun’da bu kapsamda devletin verdiği imkanlardan yararlanma adına önemli çalışma ve hizmetlerde gerçekleştiriliyor. Bu boyutuyla engelli insanlarımızın sayısının varlığı, onların hangi alanda ne tür engellerle karşı karşıya kaldığı hususunda sağlıklı bir veri tabanı oluşturmak amacıyla Valiliğimiz koordinasyonunda Engelli Veri Tabanı Projesi gerçekleştirdik. Şuana kadar 150 bine yakın insanımızı engelli veri tabanımıza kaydettik. Buradaki temel amacımız, onları tek bir noktada toplamak, engel durumuna göre onlarla ilgili yürütülen çalışmalarda bu verilerden yararlanmak, devletin onlara tanıdığı bir takım haklar var ve insanlarımız bundan yararlanmıyorsa onlardan yararlanmalarını sağlamaktır. Bizim bu engelli veri tabanı projemizde hangi ilçede, hangi köyde, hangi bölgede ne kadar engelli varsa, bunları anında sorgulama imkanımız var” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz