Üreticilerden Fındık Protestosu

Üreticilerden Fındık Protestosu
Fındık fiyatlarının 8 TL bandında seyretmesine tepki gösteren bir grup fındık üreticisi, Ünye Ziraat Odası önünde pankartlarla birlikte toplanarak fındık döktü

“Fındık Üreticileri” yazılı siyah çelenk de bırakan üreticiler, açıklama yaparak Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’ndan fındığa sahip çıkmalarını istedi.

“Sayın Cumhurbaşkanım Fındığımıza Sahip Çık” ve “Fındık Üreticileri Zor Durumda” pankartları ile Ünye Ziraat Odası önünde toplanan yaklaşık 15 kişilik grup, ilk olarak oda önüne siyah çelenk bıraktı. Daha sonra Fındık üreticileri adına açıklama yapan Nuri Erdem açıklamalarda bulundu. Erdem yaptığı açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanım, Başbakanım ve Tarım Bakanım; biz Karadeniz üreticileri olarak sizlerden istek ve ricamız olacak. Bölgemizin ana ürünü fındıkta oynanan oyunlar bizleri yıpratmaktadır. Milyonlarca Karadenizlinin geçim kaynağı fındıkta düşüşlerle beraber milyonlarca çiftçi kardeşlerim etkilenmiştir. Karadeniz’de ekonomi dibe götürmektedir. 14 TL olan fındık şu anda 8 TL’dir. Bu orantısız düşüşün oyun olduğunu bariz olarak ortaya koymaktadır ve Karadeniz halkını zor durumda bırakmaktadır. Kaderimiz yabancıların tekeline kalmıştır. Bakanımız Faruk Çelik’in fındık hakkında yaptığı açıklamalar ise bizi sevindirmişti. Manipülasyona izin verilmeyecektir denildi, bize söz verilmişti, gerekenin yapılacağı söylenmişti. Bu esnada fındık düşerken devletten korktuklarından dolayı 8 liradan 10 TL’yi bulmuştu, lakin adımlar atılmayınca bunu fırsat bilip tekrar 8 TL ye düşürdüler. Önümüzdeki yılın mahsulünün de geçen yılın yarısı kadar olacağı görüldüğü halde bunlar devletimizi de hiçe sayıp Amerika’da kendi rekoltelerini toplam 750 bin ton açıklamış, bunu fırsat bilip fındığımıza rızkımıza göz dikmiş, en ucuz şekilde kurtarmadığı fiyattan almaya çalışıyorlar” dedi.

 

“EMANETE VERDİĞİMİZ FINDIĞIMIZLA FİYATI DÜŞÜRÜYORLAR”

Erdem şöyle devam etti:

“Geçen sene 20 TL olan fındık bu senede 8 TL bandına gerilemiştir. Yabancılar emanete verdiğimiz fındığımızı kullanarak fiyatı düşürüyorlar. Bu hak mıdır Sayın Cumhurbaşkanım, Başbakanım, Tarım Bakanım. Biz Karadeniz üreticileri olarak fındığımızı hakkı olan fiyattan satmak istiyoruz. Biz devletimizin bu işe el atmasını istiyoruz. Devletimizin fındık alması Karadeniz halkına, milli ürünümüze ve ülkemizin gelirine verimli olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız duyun artık sesimizi, bizi yabancılara yedirmeyin. Yüzde 75 fındık üreten ülkemizi serbest piyasayı bahane ederek almasını istiyoruz. Fındık üreticileri olarak devletimizin fındık almasını istiyoruz. Fındık da taban fiyat oluşur ise hem biz hem de ülkemiz kazanacaktır. Biz sizlere elimizden geldiği kadar sahip çıktık, sizlerde bizlere sahip çıkın. Ziraat Odası Başkanımızın bize söylediği evinizde hayvanlarınızı satın, altınlarınızı satın ama fındığınızı satmayın diye Ordu Ziraat Odası Başkanının lafına inanarak fındığımızı satmadık. Şu anda fındığın yüzde 70-80’i halkın elinde.”

Fındık üreticileri açıklamanın ardından yarım çuval fındığı Ziraat Odası önüne boşaltarak eylemini olaysız bir şekilde sonlandırdı.

 

“PROTESTO YERİ ÜNYE ZİRAAT ODASI DEĞİLDİR”

Konuyu değerlendiren Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ise yaptığı açıklamada, “Bence çok trajikomik bir eylem. Elbette üreticimiz haklı yani gerçekten kendi fikirlerini dile getiriyorlarsa haklılar. Çünkü üreticilerin metinleri elimde ve söyledikleri her şeye biz de katılıyoruz ama ben onların bunu yaptığını düşünmüyorum yani bazı tüccarlar adına bu eylemi gerçekleştirdiklerini düşünüyorum. Biz fındığın bir manipülasyona gebe kaldığını, fındık üzerinde bir oyun oynandığını, fındık fiyatlarının 8 TL’ye kurtarmadığını söyleyebilen bir kuruluşun başındayım. Amerika’dan rekolte açıklaması yaptılar bunun yanlış olduğunu söyledik. Bunlar ortak duygularımız. Yalnız üreticilerin metinlerinde bir şey dikkatimi çekti. Yabancılar emanete verdiğimiz fındığımızı kullanarak fiyatı düşürüyorlar demişler, verme kardeşim o zaman emanete. Biz üreticimize emanete fındık vermemesi için yalvardık. Üretici adına üzgünüm ama bunların üreticimizin temsilcileri olduğunu düşünmüyorum. Ama ne olursa olsun protesto yeri Ünye Ziraat odası değildir. Protesto edilmesi gereken yerler üretici metinlerinde yazıyor, gitsinler oraları protesto etsinler. Bu metinlerdeki yazmış oldukları her türlü cümlenin altına imzamı atarım. Sadece Ünye Ziraat Odası olarak hiçbir zaman fındık 15 TL olacak satmayın kelimesini kullanmadık” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz