‘ÜRETİCİ ORGANİK FINDIĞA TEŞVİK EDİLMELİ’

‘ÜRETİCİ ORGANİK FINDIĞA TEŞVİK EDİLMELİ’
(Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Samsun’un Çarşamba ilçesi’nde ziyaretlerde bulundu

Çarşamba İlçesine gelen Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği binasına ziyarette bulundu. Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney ile fındık konusunda bilgi alışverişinde bulunan DSP Genel Başkanı Masum Türker önemli açıklamalarda bulundu.

Organik Fındık Üreticilerinin sorunları ile yakından ilgilendiklerini ifade eden Türker, “Fındık Türkiye’de istikrarlı bir politikaya sahip değil. Bu nedenle zaman zaman dünya piyasalarında yerimizi kaybediyoruz. Özellikle şuanda fındıkta uygulanan politikanın alan bazında olması, fındığın kayıt dışı olmasına neden oluyor. Komşu ülke Gürcistan’da ki fındığın öteden beri teşvikten yararlanabilmek için Türk fındığı ile karıştırılıp, fındığımızın kalitesini uluslararası pazarda düşürmesine neden olduklarını görüyoruz. Bu konuda muhakkak ki tedbir alınması gerekiyor. FİSKOBİRLİK’in güçlendirilmesi gerekir. FİSKOBİRLİK yalnız bir kooperatif değil, aynı zamanda fındık üretiminde üretici gözüyle uzman bir kurumsal bir yapıya sahip olarak değerlendirilmeli. Dünya gelişen teknoloji ve kirlenen çevre ile organik üretime yönelmiş durumda. Organik gıda çok önemli bir pazara sahip olmaya başladı. Karadeniz’de organik olarak fındık üretimi önemli. Organik olarak bir çikolata üretimi gerçekleştirildiği zaman çok fazla müşteri bulacaktır. Organik Fındığın fiyatlarının yüksek olmasının nedeni, üretim maliyetlerinin yüksekliği ve organik tarımda çalışmanın çok zahmetli olmasından kaynaklanıyor. Türkiye’de fındığın genel problemi aniden organik olarak yapılan üretime de yansıyor. Fındık fiyatlarının düzenlenmesinde mevcut olan Fındık Tanıtım Grubu’ndan, Fındık Tanıtım Konseyi’ne kadar üretici ağırlıklı olmaması daha çok ticari yönünün ağır basması tüccarın haklarını öngören bir yaklaşım içinde oluşu, üretimde ki problemleri çözecek bir istikrarın sağlanmasını engelliyor. Bu da üreticinin zararına neden oluyor.” Şeklinde konuştu.

Fındıkta yaşanılan don afetinin üretiminde ki düşüşe sebep olması ve fındığında bu sene 10-15 TL arasında fiyat bulmasının dünya piyasasında etki yaratacağını belirten Türker, “Yaşanılan olağan üstü durumlar nedeniyle dünya piyasasında mutlaka inişler-çıkışlar yaşanılacaktır. Ama istikrarlı bir kurumsal yapı olursa, planlı bir stoklama olanağına sahip ise hava koşulları, ya da benzeri nedenlerden yaşanılan fiyat iniş çıkışlarından üretici etkilenmez. Fındıkta istikrarlı bir fiyatın belirlenebilmesi için üretici olarak ele alınması gerekiyor. Üreticinin olduğu, organik üretimle fındıkta istikrar sağlanabilir.Ciddi teşviklerin yapılması lazım.” İfadelerini kullandı.

Açıklamalarının ardından Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu’na teşekkür eden Masum Türker, “Başarılı bir şekilde, özverili bir şekilde istikrarı koruyan bir yapı olmayı tercih etmişlerdir. Organik Fındık Üreticileri Birliği’ni tebrik ediyorum.” Dedi.
HABER-FOTO: Kenan GÜN – Nuri Oğuzhan ŞEKER  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber