MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

UKRAYNA ÜZERİNE

UKRAYNA ÜZERİNE

Araştırmamdan edindiğim bilgilere göre bu bölgede tarih boyunca çeşitli devletler kuruluyor ama 9. asırda kurulan ve ilk Rus devleti Kiev prensliği 13 asırda Moğol saldırılarıyla yıkılıyor.Batı Ukrayna'da Galiçya ve Volinya prensliği 11.asırdan 14. asra kadar hüküm sürüyor.Ülke topraklarının büyük bölümü 14.asırda Litvanya'nın oluyor. Polonya ve Litvanya'yı tek bir federe devlet haline getiren lublin birliğinin 1569 da sağlanmasından sonra Ukrayna fiilen Polanya'nın hakimiyetine giriyor.Zoporojye kazaklarının lideri BoğdanHmelnitskiPolonya yönetimine karşı ayaklanıyor ve1651 de rus çarından yardım istiyor.Rus çarlığı ile Polonya savaşı sonunda Dinyeper nehrinin doğusunda kalan topraklarla Kiev Rusların hakimiyetine  giriyor.

              Kırımın 1783 de Rus hakimiyetine girmesi üzerine Karadeniz kıyısında  yeni yerleşim merkezleri kurulmaya başlıyor.18.asırda Polonya topraklarının paylaşılması üzerine Dinyeper'in batısındaki Ukrayna toprakları Rus hakimiyetine,Galiçya ise Avusturya hakimiyetine bırakılıyor.19. asırda Ukrayna'da milliyetçi hareketler yaygınlaşınca,Rus çarı bu hareketleri bastırmak için şiddetli  tedbirlere başvuruyor…

              1.Dünya savaşı başladığı sırada Galiçya'da yaşayan Ukraynalılar kendi kültür,siyasi ve dini kurumlarını geliştirmişlerdi.Rusya'da 1917devriminden sonra Harkov'da Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruyor.Avusturya- Macaristan imparatorluğunun yıkılması üzerine Ukraynalılar 1918 'de Galiçya'nın yönetim merkezi Lemberg'i ele geçirerek batı Ukrayna milli cumhuriyetini kuruyor.Bu devlet 1919'da Ukrayna milli cumhuriyeti ile birleştiyse de 1919 haziranında Ukrayna askerleri Galiçya'dan çıkarılıyor.Bukovina bölgesi RomanyanınMacaristan toprakları içerisinde kalan eski Ukrayna şehirleri ise yeni kurulan Çekoslavakya'nın  hakimiyetine giriyor.

Çeşitli devletler 1917-21 yılları arasında Ukrayna'nın hakimiyetini ele geçirmek için çalıştırsalarda  başarılı olamıyor.Ukrayna 1924'de SSCB 'yi meyana getiren 15 cumhuriyetten biri oluyor.Ukrayna 1991 de bağımsızlığını ilan ediyor.Aynı sene bağımsız devletler topluluğunun kurucuları arasında  yer alıyor.

Gelecek sayıda buluşmak üzere Hoşca kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi