Tütüncü: “Konsey Oyun Peşinde”

Tütüncü: “Konsey Oyun Peşinde”
Samsun Ziraat Odası Başkanı Tütüncü, Uluslararası Sert Kabuklu Meyve Konseyi'nin fındık rekoltesini yüksek göstererek üreticiyi mağdur etme hazırlığında olduğunu iddia etti.

Hasan Tütüncü, Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi'nin fındık rekolte tahminiyle ilgili spekülatif açıklamalar yapacağı duyumları aldıklarını belirterek, “Amaç, üreticinin elindeki az bir mahsulü bile ucuza kapatmak. O yüzden konseyin rekolte tahmini gerçekçi olmayacak" dedi.

Tütüncü, Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi'nin 22 Mayıs'ta Avustralya'nın Melbourn şehrinde yapacağı toplantıda, 2014 yılı fındık rekolte tahminini açıklayacağını belirterek, üreticiyi mağdur edecek spekülatif gelişmeler konusunda da hükümete uyarılarda bulundu.

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Türkiye'de yaşanan don olayının ardından rekoltede büyük bir düşüş yaşanacağının Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, Ziraat Odaları, TOBB ve üniversitelerin yaptıkları tespitlerde ortaya çıktığını, bunun da fiyatın yükselmesine neden olduğunu kaydetti. Tütüncü açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Konseyin, Türkiye'deki düşük beklentiye rağmen, rekolteyi yüksek göstererek 12 TL'ye ulaşan fındık fiyatını düşürmeyi ya da en kötü ihtimalle bu seviyede durdurmayı hedeflediği anlaşılıyor. Bunun anlamı, üreticinin elinde az da olsa ürünü ucuza kapatma girişimidir. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi'nin fındık fiyatı üzerinde oyun oynamayı planladığı bilgisi bizlere de ulaştı. Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisidir. Konseyin geçmiş yıllarda da bu tür hayali rekolte açıklamalarını gördük. Amaç fiyatı düşürmektir. Ancak, onların açıklayacağı hiç bir rekolte tahmini işe yaramaz. Çünkü, Türkiye fındıkta fiyat belirleyicidir. Türkiye'de rekolte düşerse, fındıkta kıtlık olur. Onların açıklamaları spekülasyondan öteye gitmez. Ancak, piyasada meydana gelecek belirsizlik yine de üreticiyi mağdur eder."

Hasan Tütüncü, konseyin spekülatif açıklamaları karşısında üreticiler ile açığa ürün satmamış olanların panik yaşamaması gerektiğini belirterek, fındık üreticisine bugüne kadar her zaman destek veren hükümetin bu tavrını kararlılıkla sürdüreceğine inandığını da sözlerine ekledi.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel