Tütüncü, "Başkana yanlış bilgi verilerek yanıltıldı"

Tütüncü, "Başkana yanlış bilgi verilerek yanıltıldı"
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Gelecek yıl için fındık taban fiyatı olarak düşünebileceğimiz açıklama şimdilik iyi ama sanırım fındık konusunda Başkan'a yanlış bilgi verilerek yanıltıldı" diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu

Geçtiğimiz hafta içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fındık alım fiyatlarına ilişkin açıkladığı fiyatların ardından Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Gelecek yıl için fındık taban fiyatı olarak düşünebileceğimiz açıklama şimdilik iyi ama sanırım fındık konusunda Başkan'a yanlış bilgi verilerek yanıltıldı" diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz hafta içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fındık alım fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Toprak Mahsulleri Ofisimizle ile 1 Kasım'dan itibaren levant kalite fındığın kilosunu 14 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu da 14,5 liradan almaya başlayacağız. Kayıtlı fındık alımlarında kilo başına 2 lira da destekleme ödemesi yapıyoruz.'' ifadeleri ile yaptığı fındık taban fiyat açıklamasına Oda Başkanları toplantısı sonrasında çarpıcı açıklama geldi.

Samsun Ziraat Odası  Başkanı Hasan Tütüncü Haber Expres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erol Şeker'i makamında ziyaret etti. Ziyarette çarpıcı ve bir o kadar da dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tütüncü gazetemize yaptığı açıklamasında, "Geçen Cuma günü Ziraat Odaları Birliği Başkanlığında 140 oda başkanları ile Ankara'da Karadeniz Bölge toplantısı düzenledik. Bu toplantının amacı ve hedefi TMO'nun fındık alımlarında açılmaması ve taban fiyat açıklaması konuları ile ilgili idi. Toplantı halinde iken Cumhurbaşkanımızın açıklaması iletildi. Bizim isteklerimiz doğrultusunda yapıldı ve memnuniyetle karşıladık ancak geç kalmış bir açıklama olması bizi üzmüştür. Çünkü şu anda fındık üreticilerinizin elinde % 80 üretici ürününü satmış eli boş kalmış ve % 20 çiftçi yararlanacak ama ana çiftçiler olarak mağdur olmuştur. Ancak yine de yapılan bu açıklama bizleri de fındık üreticilerini de memnun etmiştir" diyerek şöyle devam etti.

Bu açıklama ile yapılan taban fiyat açıklaması bu yıl ki fındık üretimine ve fındık üreticisi çiftçilerimize çok fazla fayda sağlamamıştır ifadeleri ile açıklamasını sürdüren Başkan Tütüncü, "Ancak Oda Başkanları olarak bizler bu açıklamayı bir taraftan sevindirici diğer taraftan üzücü olarak karşılıyoruz. Şöyle ki; Cumhurbaşkanımızın fındık üreticilerini tekele bırakmaması sevindiricidir. TMO'ları devreye sokarak tekrar fındık alımı yapmasını sağlamasının yanı sıra bu yıl geç kalan bu taban fiyatı ile gelecek 2019 yılı ürün fiyatlarının 14.5 TL' den aşağıya düşmeyecek olması garantilenmiş oldu" dedi.

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı birinci kalite levant fındık fiyatının yanı sıra belirttiği 14.5TL ve 2TL de destekleme fiyatı dediği söylem çiftçilerimiz tarafından yanlış anlaşıldı. Bizler bu konu hakkında Samsun' da TMO İl Müdürümüz ve Oda Başkanlarımız ile bir araya gelerek toplantı yaptık. Olayın içeriği şöyle: Hükümetin alan bazlı fındık desteği 170 TL olarak çiftçiye yansıyordu. Bu desteklemenin üzerine artı olarak gübre ve mazot desteğini de eklediler ve akabinde bu destekleme dekar başına 180-190 TL ye tekabül ediyor. Bu destekleme miktarını da fındık alanına böldükleri takdirde her bir ton fındık için 2 TL  gibi bir miktar denk geliyor. Bu artı 2 TL'yi Cumhurbaşkanımız açıkladı ama çiftçilerimiz sorguluyor. İşin doğrusu budur.  " ifadeleri ile açıklamasını şöyle sürdürdü.

Bu noktada Cumhurbaşkanına yanlış bilgi verilerek kandırıldı veya yanıltıldı mı sorusu üzerine Başkan Tütüncü, "Cumhurbaşkanımızın açıklamasında taban fiyatın 14.5TL, artı 2 TL destekleme açıklaması ile fındık üreticisi çiftçilerimizde büyük bir heyecan ve sevinç yaşandı. Ancak Cumhurbaşkanımıza bilgi tam verilmiş olsa ve kendisi de açıklamasını bu şekilde yapmış olsaydı çiftçilerin morali bozulmayacaktı. Şimdi bizler Oda başkanları olarak gerçeği kendilerine açıkladığımız da moralleri bozulmuş olsa da gelecek yıl için bir ümitleri olsun ellerinde oldu. Bu yıl geçte olsa açıklanan taban fiyatları sonrası çiftçilerin tek ümidi gelecek yıl fındık taban fiyatı 14.5 TL altına düşmeyeceği artık kesin görünüyor" dedi.

HABER-FOTO: Nuri ŞEKER- Nevzat AKKAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber