Türkiye'de kuraklık tehdidi

Türkiyede kuraklık tehdidi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan analizlere göre, artan kuraklık tehlikesi su tasarrufuna yönelik tartışmaları tekrar gündeme getirdi

Türkiye’de son 53 yılın en kurak yazının yaşanması, barajlardaki doluluk oranlarının kritik seviyelere düşmesine yol açtı. Türkiye genelinde su akışlarının uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 30, geçen yıla göre yüzde 40 azalmış olması ELEKTRİK üreten barajlardan, sulama amaçlı su kullanımına kadar birçok olumsuz etkiye neden oldu.

KURAKLIK MÜCADELE PLANLARI OLMALI

Su dereceli olarak fiyatlandırılmalı. Yani bir limit konulmalı. Bu limitin altında tüketim yapanlar az, üzerinde tüketenler çok ödemeli. Yağmur suyu kanalizasyona verilmemeli, ayrı bir sistemle toplanmalı. Atık sular arıtılarak farklı amaçla kullanılmalı.

Sitelerdeki çok su tüketimine neden olan yapay göller, havuzlar, çimlendirme gibi uygulamalar yapılmamalı.

Belediyelerin tüm akarsu, yeraltı suyu, toprak, yağmur ve kar durumu gibi verileri dikkate alarak su planlaması yapması gerekmektedir.

Kuraklık nedeniyle ortaya çıkabilecek olan problem ve etkilerinin zararlarını azaltmak için atılması gereken adımları tanımlayan Kuraklıkla Mücadele Planları hazırlanıp uygulanmalı. Suyu daha az tüketen bitkilerin yetiştirilmesine dikkat edilmeli Tarımda damla sulama gibi mikro sulama sistemlerinin kullanımı teşvik edilmeli."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel