Türkiye’de ilk! OMÜ başardı!

Türkiye’de ilk! OMÜ başardı!
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu ve Doç.Dr. Ender Özden, Türkiye’de ilk ‘laparoskopik böbrek naklini’ Samsun’da gerçekleştirdi.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu ve Doç.Dr. Ender Özden, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdikleri laparoskopik yani kapalı böbrek naklini gerçekleştirdiklerini ve bundan sonra da uygun olan hastalara böyle bir uygulamayı yapacaklarını söyledi.

Doktorlar, 3 gün önce OMÜ Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde bağışlanan kadavra donörden elde ettikleri 2 böbreği başarılı bir şekilde iki hastaya naklettiler. Sağ böbreği klasik yöntemle 9.5 yıldır diyaliz hastası olan 44 yaşındaki Hakkı Aydın’a, sol böbreği ise Cumartesi günü 3 yıldır diyalize giren 20 yaşındaki Murat Can Erdil’e başarılı bir şekilde yerleştirdiler.

Ameliyatların başarılı geçtiğini belirten OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, “Üç gün önce OMÜ Tıp Fakültesi Yoğun Bakım’da bağışlanan kadavra donörden elde ettiğimiz iki böbreği başarılı bir şekilde iki ayrı hastamıza naklini gerçekleştirdik. Donörden elde ettiğimiz sağ böbreği hastamız Hakkı Aydın’a klasik yöntemle naklini yaptıktan sonra, sol böbreği ise Samsun’da yaşayan 20 yaşındaki Murat Can Erdil isimli hastamıza Türkiye’de ilk defa uygulanan laparoskopik yöntemle böbrek naklini gerçekleştirmiş olduk. Böbrekler kısa süre içerisinde her iki hastamızda da çalışmaya başladı. Hastalarımız artık normal yaşamlarına dönmek üzereler. Kısa süre içerisinde taburcu işlemleri için hazır olacaklar. Bu arada üniversitemizde kadavra verici böbrek nakillerinde gözle görülür bir şekilde artış var. Kadavra verici böbrek nakillerinde Türkiye’de en ön sıralarda yer almaktadır. Bu açıdan hem Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmemizin vermiş olduğu mutluluk hem de kadavra verici böbrek nakillerinde bölge halkına hizmet etmekten büyük mutluluk duymaktayız. Bu ameliyatı klasik yöntem dışında daha küçük bir kesikle bu işlemi gerçekleştirdik. Böylelikle hasta yaraya bağlı komplikasyonla daha az maruz kalmasını bekliyoruz. Ancak bu yöntem uygulamak için gerçekten çok fazla bilgi ve deneyim gerekiyor. Bunu gerçekleştirmiş olmak da bizleri bu konuda çok mutlu ediyor” dedi.

 

“LAPAROSKOPİK BÖBREK NAKLİ TÜRKİYE’DE İLK KEZ YAPILDI”

Kapalı yoldan böbrek naklinin Türkiye için bir ilk olduğunun altını çizen OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ender Özden ise, “Kapalı yoldan böbrek nakli Türkiye için bir ilk. Ama dünya için belli başlı yerlerde uygulanan bir yöntemdir. 2001 yılından beri uygulanıyor. Çok yaygın uygulanan bir yöntem değil ama tecrübe her geçen gün artıyor. Buna paralel olarak biz de bu ameliyatı üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirmiş olduk. Hem böbrek nakli konusunda çok ciddi bir tecrübe gerektiriyor hem de kapalı ameliyatlar yapma konusunda ciddi tecrübe gerektiriyor. Bu ameliyatın yapılabilmesi için bunların ikisinin bir arada bulunması gerekiyor. Biz de öncesinde yaptığımız çalışmalar, daha önceki tecrübe ve bilgilerimizi üst üste koyunca bunun yapılabilirliğini düşündük. Daha sonra cumartesi günü bu ameliyatı gerçekleştirdik. Şu anda bir sıkıntı yaşamadık. Hastamız da kısa sürede idrar çıkarmaya başladı. Kontrollerimizde de bir sıkıntı olmadı. Dolayısıyla bu işin Türkiye’de yapılıyor olmasını göstermek açısından da önemli olduğunu düşünüyoruz. Böbrek nakli olsun olmasın kapalı yolla yapılan ameliyat sonrası hasta çok daha hızlı bir şekilde normal hayata dönüyorlar. Bu avantajı böbrek nakli olacak hastalarda da yaşatmayı düşündüğümüz için zorlu ve yeni sürece başlamış olduk. İlkinin olması ve şu ana kadar bir sıkıntı yaşanmaması bizi de cesaretlendirdi” diye konuştu.

 

“TIP İLERLEDİ, DOKTORLARIMIZA GÜVENDİK”

Murat Can Erdil’in yakını Nursen Karagüzel ise, “Başarılı bir ameliyat geçti. Çok teşekkür ediyoruz. Organlarımızı lütfen çürütmeye mahkum etmeyelim. Hasta ve hasta yakınlarında can bulmasını temenni ediyorum. Doktorlarımız çok ciddi, güzel ve başarılı bir ameliyat geçirdi. Hastamız şu anda iyi. Bize Türkiye’de ilk kez böyle bir ameliyatın yapılacağı söylendiğinde tedirgin olduk. Fakat tıbbın her gün ilerlediğinin bilincindeyiz. Dolayısıyla bizim için çok sorun teşkil etmedi ve kabul ettik” şeklinde konuştu.

Nakil olduğuna sevindiğini ifade eden 44 yaşındaki Hakkı Aydın ise, “Diyalize girmenin zorlukları bayağı vardı. Şu anda nakil olduğum için sevinçliyim. 9.5 yıldır diyalize giriyordum. Beni nakil için çağırdıklarında sevindim. Organlarını bağışlayan aileye teşekkür ederim. Şu anda yeniden doğmuş gibiyim, ikinci hayatımı yaşıyorum” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Sağlık