Türkiye-Rusya ilişkilerinde kritik 3 hafta

Türkiye-Rusya ilişkilerinde kritik 3 hafta
Türkiye’nin sınırlarını ihlal eden Rus savaş uçağına yaptığı müdahale, dünya kamuoyunun dikkatini Türk-Rus ilişkilerine çekti. Rusya’nın gündeminde Türkiye’ye yönelik bir askeri müdahale olmamasına karşın,

ticari ambargo ve çeşitli sınırlamalar uygulayacağını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Arada farklı bir gelişme olmazsa üç-dört hafta sonra Türkiye ile Rusya ilişkileri eski rayına oturur” dedi.

Türk jetlerinin Hatay’ın Kızıldağı bölgesinde Türkiye sınırını ihlal eden Rus savaş uçağına müdahale etmesi sonucunda gözler Türk-Rus ilişkilerine çevrildi. İki ülkenin siyasi ve ticari ilişkilerinin seyrinin nasıl olacağı merak edilirken Rus yetkililerden birbiri ardına sert açıklamalar geliyor. Sınırının ihlal edilmesi nedeniyle Türkiye’nin teknik anlamda müdahale konusunda haklı olduğunu belirten Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi. “Bundan sonraki ilişkilerin seyrini Rusya’nın tavrı belirleyecek” diyen Mustafa Aydın, Rusya’nın Türkiye’ye karşı agresiflik derecesini arttıracağına işaret etti. Karşılıklı sert mesajların verileceğini ifade eden Mustafa Aydın, “Rusya’nın Türkiye’ye yönelik askeri bir müdahale gerçekleştireceğini sanmıyorum. Çünkü böyle bir müdahale, meseleyi olduğundan çok büyütmek ve olayı bir NATO-Rusya çatışmasına dönüştürmek olur. Rusya’nın öyle bir şey yapacağını tahmin etmiyorum. Müdahalenin ardından Türkiye’nin Suriye’deki pozisyonu daha da zor olacak. Orada yapmaya çalıştıklarımız sıkıntıya düşecek. Rusya ile aramızda iki-üç haftalık bir gerginliğin olacağını tahmin ediyorum. Arada farklı bir gelişme olmazsa üç-dört hafta sonra Türkiye ile Rusya ilişkileri eski rayına oturur” dedi.

“TURİZM VE TİCARET ALANLARINDA YAPTIRIMLAR OLACAK”
Müdahalenin askeri gibi görünmekle beraber siyasi bir hareket olduğunu söyleyen Mustafa Aydın, Rusya’nın özellikle turizm ve ticaret konusunda yaptırımlar uygulayacağına dikkat çekti. Rusya’nın sorun yaşadığı ülkelere yönelik ticari ambargo ve sınırlamalar kullanan bir ülke olduğunu hatırlatan Mustafa Aydın, “Bu askeri gibi görünmekle birlikte siyasi bir harekettir ve bunun da bir karşılığı olacaktır. İlk açıklamalar turizm ve ticaret alanlarında yaptırımlar olacağını gösteriyor. Rusya bu tür araçları çok kullanan bir ülkedir. Herhangi bir ülkeyle sorun yaşadığında ticari ambargoları ve sınırlamaları kullanma konusunda çekince göstermez. Üstelik Rusya’nın birtakım gayrinizami yöntemler kullandığını da biliyoruz. Rusya’nın orta vadede Türkiye’ye böyle karşılıklar vereceğini tahmin ediyorum. Türkiye’nin Rusya’ya bağımlılığı özellikle de enerji konusunda çok yüksek. Fakat Türkiye, Rusya’ya yönelik yaptırımlar yapabilecek kapasitede değil” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE TEKNİK OLARAK HAKLI”
Türkiye’nin müdahale konusunda teknik olarak haklı olduğunu belirten Mustafa Aydın, “Şu ana kadar ortaya çıkan bilgiler, bir ihlal olduğunu ve Türkiye’nin yaptığını yapmaya hakkı olduğunu gösteriyor. Fakat bu meseleye sadece teknik boyutla bakamayız. Teknik olarak haklı olmamız, yaptığımızın sonuçlarına katlanmayacağımız anlamına gelmez. Çünkü uluslararası politikada attığımız bu adımın bazı sonuçları olacak. Rusya gibi bir devlete karşı adım attığınızda onun da karşılık vereceğini bilmeniz gerekir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir