Türk ve Azeri vatandaşlardan Beyaz Saray önünde protesto

Türk ve Azeri vatandaşlardan Beyaz Saray önünde protesto
Ermenistan’ın sınır hattında Azerbaycan’a yönelik düzenlediği son saldırılar Beyaz Saray önünde toplanan Türk ve Azeriler tarafından protesto edildi.

ABD’deki Azeri ve Türklerden oluşan yaklaşık 30 kişilik grup, öğle saatlerinde Beyaz Saray önünde toplandı. Ellerinde Azerbaycan, Türkiye ve ABD bayrakları taşıyan grup, “Karabağ bizimdir bizim olacak”, “Ya Karabağ ya ölüm” şeklinde sloganlar attı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın aleyhinde dövizler taşıyan grup ABD Başkanı Barack Obama’ya çağrıda bulunarak, Bakü yönetimiyle birçok alanda işbirliği içinde olan ABD’nin Ermenistan’a karşı sesini yükseltmesini istedi. 

Protesto gösterisine katılan Türk Amerikan Derneği üyelerinden Oya Bain Azerilere destek olmak için protestoya geldiklerini belirterek, “Burada Türkler ve Azeriler birleşmiş durumda. Bildiğiniz gibi Azeriler Türk’tür, Azeriler de Türk’tür. Konularımız hep aynı. Onun için Ankara’dan Gazi Üniversitesi’nden arkadaşlar da katıldı. Azeriler yerli Türkler ve Ankara’dan gelen Türk profesörler de aramızda. Konumuz aynı. Ermenistan’ın bir an önce Karabağ’dan çıkmasını diliyoruz” dedi. 

Azerilere destek için Ankara’dan gelen ekipte yer alan Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Doçent Doktor Orhan Kurtoğlu ise, “Azerbaycan Türkiye dostluğunu bilmeyen yok. Biz dışarıda bulunduğumuz bu günlerde Azerbaycan’dan bu elim hadiseyi haber aldık. Başta Azerbaycan halkı olmak üzere bütün Türk dünyası derinden sarsıldı, acılarını yürekten paylaşıyoruz” dedi. 

Ermenistan’ın işgal ettiği Karabağ’a özgürlük verilmesi için toplandıklarını belirten bir Azeri vatandaşı da, “Bugün Washington’da yaşayan Azerbaycan Türkleri olarak buraya toplanma sebebimiz Azerbaycan’ın Ermenistan ve Rusya tarafından birlikte işgal edilmiş Karabağ ve diğer topraklarına artan saldırıları protesto etmek. Ve 8 Ağustos tarihinde Rusya’nın aracılığıyla Soçi’de yapılması beklenen görüşme öncesi kendi tepkimizi ortaya koymak için bir araya geldik. Sağ olsunlar Türkiye Türkü kardeşlerimizle Washington’da yaşayan Türkiye Türkleri de bizleri her zaman olduğu gibi yalnız bırakmadılar. Son günlerde biliyorsunuz Ermenistan’ın Rusya’yı arkasına alarak ve hatta İran’ı da arkasına alarak Azerbaycan’a yapmış olduğu askeri saldırılar sonucu 14 askerimiz şehit oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum ve ailelerine, yakınlarına, halkımıza baş sağlığı diliyorum” dedi. 

Cephe hattındaki askerlere ve Cumhurbaşkanı Aliyev’e destek olmak için bir araya geldiklerini kaydeden Azerbaycan Amerikan Kadın Cemiyeti Başkanı Münevver Vahabova, “Bugün buraya toplanmamızdaki sebep Azerbaycan’a yapılan zulümleri dünyaya duyurmak. Bildiğiniz gibi 20 yılı aşkın bir süredir Azerbaycan işgal altında yaşıyor. Gençlerimiz her gün öldürülüyor. Son günlerde de 14-15 şehit verdik. Genç evlatlarımız şehit oldu. Dünyada barışın hakim olduğu bir zamanda Azerbaycan’ımız şehit veriyor, anneler ağlıyor. Biz de New York Azerbaycan Cemiyeti olarak buraya geldik ve destek olduk. Azerbaycan her zaman barış içerisinde yaşamalıdır. Çünkü Azerbaycan hiçbir zaman savaş istememiştir. Fakat topraklarımız komşu devlet Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. Cumhurbaşkanımız da bu günlerde cephe hattında ve orada askerlerimize moral vermektedir. Biz de New York’ta yaşıyoruz ve bugün buraya gelişimizdeki maksat hem Azerbaycan’ımıza hem cumhurbaşkanımıza hem de askerlerimize destek olmaktır” dedi. 

Beyaz Saray önüne toplanan grup protesto gösterisinin ardından olaysız şekilde dağıldı. Son günlerde Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında ateşkes ihlalleri artmış, Azerbaycan mevzilerine yaklaşmaya çalışan Ermeni keşif ve sabotaj birlikleriyle çıkan çatışmalarda Azerbaycan ordusundan 13 asker şehit olmuştu.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir