TOPUZ'DAN BİR ESER DAHA

TOPUZ'DAN BİR ESER DAHA
Geçtiğimiz yıl "Ufuklarda Yaşamak" adlı kitabı ile okurlarıyla buluşan Emekli Öğretmen Hasan Topuz şimdi de "Arım Düzünde  Zaman" adlı yeni eseri ile dikkat çekti.

Emekli Öğretmen ve Gazetemiz Köşe yazarlarından Çarşamba tarihini araştıran Araştırmacı- Yazar  Hasan Topuz okurlarının karşısına " Arım Düzünde Zaman" isimli yeni kitabı ile buluşmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl  'Ufuklarda Yaşamak' adlı kitabı ve şiir kitapları ile okurlarına ulaşan Topuz, bu defa da Çarşambanın geçmiş tarihi ve arım denilen bölgede ki araştırmalarını kitap haline getirdiği yeni eseri ile okurlarına merhaba diyor.

Gazetemize açıklama yapan Araştırmacı-Yazar Emekli Öğretmen Hasan Topuz, " Geçtiğimiz yıl  'Ufuklarda Yaşamak' adlı kitabım ı yayınlamıştım. Bu kitabımın basımı henüz bir yıl oldu ve bu kitabımın birincisi baskısı bitmek üzere olup bu eserim de Çarşamba da yaşadığım sosyal kültürel olayları anlattım. Ufuklarda yaşamak adlı eserimin çok ilgi görmesi sevindirdi."

Bu kitabımdan bir yıl sonra 'Arım Düzünde Zaman' adlı kitabımla okurlarımızın karşısına çekmeye karar verdim. Eğitimciyim, öğretmenim, şiir yazarım ve daha çok da Çarşamba yerel tarihi ile ilgili araştırma yaparım ifadelerini kullanan Topuz, "Nihayet bu araştırmalarımı Arımın Düzünde Zaman adlı kitabımda topladım.  Okumaya niyetli olan dostlar hemen diyecektir ki; "hocam neden arımın düzünde zaman" onu anlatayım.  Çok eskilerde Çarşamba adı yokken buralara Arım denilirdi. Arım denilen bu alanlar kazaydı. Daha sonra Arım nereye geldi?"

 Yeşilırmak'ın batısında ki kısmına (yakaya) 'Ökse' denir. Doğu kısmına tarih boyunca Arım denir. Arım Çarşamba Osmanlı haritalarında  dört bölümde gösterilir. Arımın sahil tarafındaki ovaya Arım Düzü kuzey kısmındaki dağlık bölgeye ise Arım Yükseği denir. Gelelim batı yakaya batı yakanın ismi Ökse idi. Deniz tarafındaki ovalık kısma Ökse Düzü dağlık kısma ise güneydeki dağlık kısma  Ökse Yükseği denir. Biz önce Arımın Düzünden başladım. Arımın Düzünü yazdım. Arımın Düzünün tarihini yazdım, burada 30 köy var. Çocukluğum burada geçti. Yetmişini aşmış bir faniyim buraları köy, köy mahalle, mahalle bu 30 köyü tanıdım. Tarihini de bilirim. Çarşamba nüfus defterini yazdım. Bununla ilgili hatıralarım var öğretmenlik hayatımın büyük bir kısmı arımın düzünde geçti." şeklinde konuşarak açıklamasını şöyle tamamladı.
Emekli tarihçi araştırmacı-Yazar Hasan Topuz önümüzde ki günlerde "Arım Düzünde Zaman" adlı yeni eseri ile okuyucularına ulaşmayı ve bu eserde anlatılan konuşları zaman zaman seminer ve televizyon programları ile gazetelerde farklı şekillerde gündeme getirerek Çarşamba'nın ova olan arım düzünü ve sonrasında ise Ökse yükseği adı verilen dağlarını kaleme alarak halkımıza Çarşamba ve Ovamızın geçmişini tarih kitaplarından öğrendiklerimizle birlikte tarihi bir eser olacak biçim de kaleme alarak gelecek kuşaklarımıza geçmiş tarihimiz için kalıcı bir eser olmasını sağlayacağız. Halkımız ve okuyucularıma hayırlı olsun" dedi. 

HABER- FOTO: Nurhan GÜZEL- Nuri Oğuzhan ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber