“toplantıyı yapamadan kaçtı”

“toplantıyı yapamadan kaçtı”
Terme’nin Kozluk Akçay Mahallesine yapılması planlanan termik santral için ÇED raporu hazırlayan heyet toplantıyı yapamadan kaçtı. Vatandaşın tepki gösterdiği toplantıda olaylar çıkınca jandarma olaya müdahale etti.

Kozluk  Akçay Mahallesi’ne yapılması planlanan kömürlü termik santral için ÇED raporu hazırlamaya gelen heyete vatandaşlar büyük tepki gösterdi. Heyet tepki karşısında toplantıyı iptal etti.

Terme İlçesi Kozluk Akçay Mahallesi mevkiinde, Tim Avrasya Yatırım Danışmanlık İnşaat Madencilik ve Enerji Toplantıda Üretim Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan “687,5 MWm/660 MWe Kapasiteli umut Enerji Üretim Santrali İskelesi Derin Deniz Desarjı ve Kül/Alçıtaşı Depolama Alanları” projesiyle ilgili olarak; 03.10.2013 tarih ve 28784 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED yönetmeliğin 9. Maddesi gereğince halkın katılımı toplantısı yapılacaktı.

Bacadan girdiler kapıdan kaçtılar

Toplantıyı 14 Ağustos 2014 Perşembe günü Kozluk Ortaokulu Çok Amaçlı Salonu’nda saat 14.00’de sessizce yapmak isteyen heyet Terme halkının büyük tepkisi karşısında toplantıyı yapamadan kaçtı.  Toplantı alanında arbede yaşanırken, bazı vatandaşlar fenalık geçirdi. Jandarma ve polisin müdahale ettiği olaylarda vatandaşların arasında kalan Belediye Başkanı Şenol Kul arbededen nasibini aldı. ÇED heyeti toplantıyı yapamadan toplantı yerini terk ederek giderken, olaylar bir süre daha dışarıda devam etti.

“Birilerinin umutları insanların umutsuzluğu olmasın”

Terme’de tüm siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının fikirlerinin aynı olduğunu ve santrali Terme’de istemediklerini belirtenTerme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Toplantı maalesef yapılamadı. Bunun tek sebebi vatandaşların yeterince bilgilendirilmemesidir. Bu santralle ilgili belediyemizden hiçbir bilgi alınmadı. Hiçbir bilgi verilmedi. Daha sonradan yaptığımız görüşmelerde sayın Valimizin haberi yok. Belediye başkanımızın haberi yok. Hiçbir kimsenin haberi yok. Biz misafirleri başımızın üstünde taşırız. Ama buraya misafir gelenler evin ön kapısından girmek yerine bacasından girmeye çalışırsa böyle bir misafir olmaz. Enerji santralinin adını Umut koymuşlar. Birilerinin umutları insanların umutsuzluğu olmasın. Biz yatırıma ve yatırımcıya karşı değiliz. Fakat uygun yatırımın uygun yerde yapılmasını istiyoruz. Burası bunun için uygun değil. Organik tarımın, turizmin yeri olabilecek bir yerde kömür santralinin yapılması uygun değil. Halkın bu kadar karşı olduğu santralin de burada yapılacağını düşünmüyorum. Vatandaşlar tepkili, sinirli. Çünkü gerekli bilgiye sahip değiller. Keşke halkı bilgilendirseydiler. Ön kapıdan gelmek yerine bacadan gelirsen böyle olur.”dedi.

“Turizmde atak santralle olmaz”

Büyükşehir Beledisi Meclis üyesi Sabri Arslan konuşmasında, “Artık bizim bir büyüğümüz var. Büyükşehrimiz var. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yusuf Ziya Yılmaz, ‘Samsun’u Karadeniz’in turizm kenti yapacağım.’ diye söz vermişti. Turizm kentinin giriş kapılarından biri olan ve turizmin açısından Samsun’un denizle kıyısı en uygun ilçesi Terme’nin enerji santraller çöplüğüne dönmesine Büyükşehir Belediye Başkanımız müsaade etmez. Turizm atağı kömürle çalışan enerji santrallerine olur vermekle yapılmaz.” dedi.

Terme’de siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Terme çevre platformu yetkilileri, Terme’ye ikinci bir santralin yapılmasına kesin karşı olduklarını belirtiler. 
 

Terme çevre platform üyeleri, sivil toplum kuruluşları, çevre örgüt ve dernekleri de toplantıya katıldı. Yapılması planlanan santralin, Terme ve Ünye için bu çevre felaketi olacağını söyleyerek, "OVM’yi buraya yaptınız bu santrali buraya yapma şansınız olmayacak buna izin vermeyiz" şeklinde değerlendirmelerde bulundular. Yapılan açıklamalardan sonra toplantı,Çevre Platformunun pankartlar ile yaptığı yürüyüşle sona erdi.

HABER-FOTO: AYHAN GONCA- TERME BİLGİ 

fui.jpg

styj.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir