Termeli Kadınlar ayaklandı: "Terme, geleceğin zehir deposu olmayacak"

Termeli Kadınlar ayaklandı: Terme, geleceğin zehir deposu olmayacak
Terme İlçesinde kurulacak olan Termik Santrale tepkiler bitmek bilmiyor.

Akçaylılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile birlikte ilçe kadınları ayaklandı. Kozluk Mahallesinde bir araya gelen Kadınlar, "Bilinçsizdik Bir Santral Kuruldu, Başka Santraller Kurulmasın. Terme Termik Santral çöplüğü ve geleceğin zehir deposu olmayacak" denildi.

Terme İlçesi Akçay Mahallesinde gerçekleştirilen toplantı da Termeliler Termik Santrale karşı olduklarını bir daha dile getirdiler. "Geleceğimizi elimizden alamayacaklar. Terme Termik Santral çöplüğü ve geleceğin zehir deposu olmayacak" ifadeleri ile tepkilerini dile getirenler için Akçaylılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kadın Kolları Başkanı Havva Karakaş konuşma yaptı. Karakaş yaptığı konuşmada, “Bölgemizdeki santrallerin, geçmişten geleceğe her türlü sebze, meyve yetiştirdiğimiz verimli topraklarımızın masmavi denizimizin ve bakmaya kıyamadığımız yeşilimizin, atalarımızdan miras bırakılan değerlerimizin kirlenmesi olarak önümüze çıkacak. Ne değerler yaşamış bu topraklarımızda biz torunları rahat edelim diye yırtık çarıklarıyla, yalın ayak, yemeden içmeden, gece gündüz demeden, bizler düşman işgali altında kalmayalım rahat nefes alalım diye çarpışan dedelerimiz, omuzun da mermi taşıyan ninelerimiz bizlere bu vatanı tertemiz emanet etti. Bizler de çocuklarımıza tertemiz teslim etmek istiyoruz" sözleri ile konuşmasına şu sözlerle devam etti.

İstiklal Marşımıza yüreğini mürekkep eden büyük şairimizi rahmetle anıyorum. Ersoy’un İstiklal Marşımızda dediği gibi:

“Bastığın yerleri ''toprak!'' diyerek geçme, tanı!

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:

Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı..

İşte böyle yürekler toprak olmaz hep yaşarlar ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Karakaş," İşte bugün burada nasıl atalarımızı rahmetle ve özlemle anıyorsak yarın da yavrularımızın bizleri öfkeyle hiddetle anmalarını istemiyoruz. Verimli topraklarımıza kurulması planlanan kirli santrallere  “HAYIR” diyoruz.  Kirli,  hastalıkları peşinde getiren santrallere “HAYIR” diyoruz. Yeşilimizi, mavimizi, değerlerimizi, verimli topraklarımızı, havamızı, suyumuzu temiz kullanmak istiyoruz. Kurulan santrali de istemiyoruz. Kurulacak santralleri de istemiyoruz. Bize zarardan başka hiçbir faydası olmayan zehir bacalarını alsınlar, mademki çok iyi bir şey gelişmiş ülkelere kursunlar. Çevremizde kurulan santralden sonra ne fasulyemiz oldu ne de fındığımız. Sebzeler olduğu gibi kurudu. Her yerde durdu da Terme’ye niye geldi. Bizim topraklarımızı terk etsinler" dedi.

termeli-kadinlar-ayaklandi-(2).jpg

Yuvalar Bozulmasın

Akçaylılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kadın Kolları Başkanı Havva Karakaş, "Geçimimizi tarımla sağlıyoruz. Mahallemizde santral kurulduktan sonra ne fındığımız oldu ne de sebzelerimiz. Eşlerimiz Bağkur borçlarını ödeyemez hale geldi. Hasta olunca doktora gidemez hale geldik. Eşlerimizden harçlık alamıyoruz. Gençlerimiz bizler gibi değil. Sabretmeyi bilmiyorlar. Böyle giderse yuvalar bozulur. Bizim yediğimiz pirinç, pancar, fasulye. Santral kurulalı ne pancarımız oluyor ne fasulyemiz. Sebzelerimiz çiçekteyken kurumaya başladı. Geçimimizi tarımla sağladığımız Kozluk’ta ne fındık ne de pirincimiz oldu. Meyve ağaçları çiçekteyken kurudu".

termeli-kadinlar-ayaklandi-(1).jpg

Karakaş, "Meyve sebzeyi pazardan alır hale geldik. Bahçemizdeki mahsullerle gurbetteki yakınlarımızın bile kışlık turşu reçel, meyve ihtiyacını karşılarken bugün kendi yiyeceğimizi bile pazardan alır hale geldik.  Fasulyenin yuvası Kozluk’ta bir kilo fasulyem olmadı. Kilosuna 8 TL verdim pazardan fasulye aldım. Kurulu bir zehir zaten var. Yeterince zehirleniyoruz. Bölgemize yeni santraller kurmalarını istemiyoruz. Kurulu santrali de alsınlar götürsünler. Topraklarımızda mahsulümüzü üretip sağlıklı bir şekilde yaşamak istiyoruz. Elin gavuru gelip başımıza zehir salmasın. Kendi işadamlarımız gelsin. Zehiri olmayan fabrika istiyoruz. Çevremizin hanımları çok hamarat. Yöresel ürünlerimizle öne çıkmak istiyoruz. Kestane, ceviz ağaçlarımız kurudu. Kurulu santrali de istemiyoruz götürsünler. Yenisini de kurmasınlar. Mevcut santral kurulurken bu kadar bilinçli olmadıklarını söyleyen mahalle sakinleri, “Kozluk’taki santral kurulmadan önce bizleri kandırdılar. Sizlere iş sahası olacak dediler. Çevreye hiçbir zararı yok dediler. Bizlere iş sahası olmazken elimizdeki mahsul de gider oldu.  Gençler dışarıya çalışmaya gidemiyor. Okuyan kendini kurtarıyor. Okumayan tarımla uğraşıyordu. Tarım da gitti. Gençlerimiz perişan oldu. Evliler eşlerinden ayrılır hale geldi. Kozluk’ta hırsızlık arttı" ifadeleri ile konuşmasını sona erdirdi. 

termeli-kadinlar-ayaklandi-(3).jpg

Zehiri olmayan fabrika istiyoruz

Geleceğimizi elimizden alamayacaklar. Terme Termik Santral çöplüğü ve geleceğin zehir deposu olmayacak. Santral kurulalı nefes alamaz hale geldiklerini belirten vatandaşlar, “Pis ve zehirli  havayı çekemiyoruz. Göç mü edelim. Astım hastamız var, İstanbul’dan babaocağına gelenler var. Burada da nefes alamıyoruz. Bu Hükümete oy verdik. Buradan sesleniyoruz. Cumhurbaşkanım, Başbakanım, belediye başkanlarım, muhtarım ne olur bizlere sahip çıkın. Başımızda bir zehir zaten var. Bizleri daha fazla öldürmeyin. Santralin kurulmasını istemiyoruz. Topraklarımızı terk mi edelim. Etsek de nereye gider ne yaparız" ifadelerini kullanırken bazıları ise şöyle konuşarak tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanımıza Yalvarıyorum

termeli-kadinlar-ayaklandi-(5).jpg

Akçay’ımız çok güzel biryer.Çevremiz çok güzel. Denizimiz var. Altın kuma sahip sahilimiz var. Yazın gurbetten çocuklarımız, akrabalarımız tatillerini buralarda geçiriyordu. Santral kurulalı sahilimize ayak basamaz olduk. O güzelim denizimize giremez olduk. Bunların hepsini yok ettiler.Yalvarıyorum. Lütfen Sayın Cumhurbaşkanım santralleri buraya kurmayın. Zaten kirlendi daha fazla kirletmeyin. Daha önce kurulan santrallerin elektrik hatlarından çile çekiyoruz. Biz Ak Partiyi tuttuk. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımızın da bize sahip çıkmasını istiyoruz. Bu mesele açılalı uykularımız kaçtı.  Cumhurbaşkanımız vatanımıza hizmet etsin diye biz canımızı feda ettik. Onların da bize sahip çıkmalarını istiyoruz. Santralleri kabul etmiyoruz.

Vatandaşların ortak sözleri şöyle, "Akçay'ımızın toprağı çok verimliydi. Birinci santral kuruları 2,5 yıl oldu. Biz ürünlerimizde çok farklılıklar görüyoruz. Kurulmadan önce halkı bilgilendirme toplantısı yaptılar. Çevre halkını beş yıldızlı otellerde gezdirdiler. Gelenler hiçbir zararı yokmuş dedi. Biz bilmiyoruz ya biz cahiliz ya hepsini geçtik oraya bir zehir ağacı dikildi. Açıldığı gün evlerimizin üstü, arazilerimiz tel örgü altında kaldı. Neden toplu tarım değil de santral. Biz Akçaylılar toplu tarım istiyoruz. Termemizin pirincini kirlettiler. Fasulyemizi yapamaz hale geldik. Yaptığımız ürünler olmuyor kuruyor. Arazilerimiz kalmadı zaten. OMV’den kuruyan balıkları görmek lazım. Tahılları üretemiyoruz ithal kullandıracaklar GDOlu ürünlerle beslenmeye başlayacağız. Pazara gitmeden kendi geçimimizi sağlamaya çalışıyorum bu haklarımızı elimizden almasınlar. Çocuğum soruyor bu teller nedir bunların bize çok mu zararı var diye soruyor. Çocuklarımıza cevap veremiyoruz. Ben çocuğuma nasıl bir gelecek bırakacağız" .

Canımız Ciğerimiz Cumhurbaşkanımız Bize Sahip Çıksın            

Kurulan santralle yerlerimiz gitti yerlerimizin tam değerini de alamadık. Samsun’da hastaneleri bunun için mi açtılar. Önce hastane açtılar, sonra santralleri açmaya başlıyorlar. Çünkü santrallerle kanser, kalp, astım hastaları artacak. Bizim çocuklarımızı zehirlemesinler. Bizleri zehirlemesinler.Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan bizim canımız ciğerimiz,bize sahip çıkmasını istiyoruz.  Topraklarımızı zehire çevirmesinler" şeklinde tepkilerini gündeme getirdiler.

HABER-FOTO: Ayhan GONCA- Kenan GÜN

               

               

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber