Telefonların şarj sorununa çevreci çözüm

Telefonların şarj sorununa çevreci çözüm
Her geçen gün artan akıllı telefon kullanıcı sayısı ile ortaya çıkan şarj sorununa Kocaeli’de güneş enerjisi ile telefonları şarj etmek imkanı sunan 'Akıllı direk' adlı çevreci bir çözüm getirildi.

Akıllı telefonların en büyük dezavantajı olan şarj sorununa Kocaeli’de çevreci bir çözüm bulundu. Gelişen teknolojiye duyarsız kalmayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından otobüs duraklarına yerleştirilen “Akıllı direkler” sayesinde sürekli şarj sorunu yaşayan insanların durakta bekledikleri esnada telefonlarını güneş enerjisi ile şarj edebilme imkanı sunuluyor.

Vatandaşlar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından doğadaki temiz enerjiden yararlanmak amacıyla otobüs duraklarında güneş enerjisiyle çalışan Akıllı direkler sayesinde ücretsiz olarak hem telefon şarj etme hem de Wi-fi hizmetinden faydalanabiliyor. Şehrin en işlek otobüs duraklarına konumlandırılan güneş enerjili şarj istasyonları, aynı anda birden fazla telefonun ve USB bağlantılı elektrikli cihazların şarj olmasını sağlıyor. Güneşli zamanlarda üzerindeki bataryaya biriktirdiği elektrik enerjisi ile gece ve güneşsiz günlerde de hizmet veriyor. Akıllı direk adlı şarj ve wi-fi istasyonunu kullanan vatandaşlar ise projenin faydalı bir çalışma olduğunu ve durakların sayılarının daha fazla olması gerektiğini dile getirdiler.

Doğal kaynakları etkin kullanmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi’nin henüz başlangıç aşamasında olan projesi kapsamında ilk etapta şehir merkezindeki 6 durağa pilot olarak ‘Akıllı direk’ler kuruldu. Kurulan Akıllı direklerin ilk olan Mimar Sinan köprüsü altındaki şarj istasyonunu gören vatandaşlar ise ilk etapta cihazın ne olduğunu anlamasalar da daha sonra şerj ünitesi olduğunu anladıklarında hemen yanlarındaki şarj kablolarını çıkararak telefonlarını şarj etmeye başlıyorlar. Otobüs bekledikleri esnada telefonlarını şarj eden vatandaşlar, gün içerisinde sık sık şarj yetersizliği sorunu yaşadıklarını, akıllı direklerin sayesinde ise telefonlarını rahatça şarj edebildiklerini ifade ettiler.

Şarj istasyonunun başarılı bir hizmet olduğunu belirten lise öğrencisi Mert Atabek, “Benim için şarj konusu bayağı bir sıkıntı oluyordu. Hatta az önce kafede oturuyordum, şarjdan çıkardım telefonu işim vardı, tam olarak dolduramadım. Şu an bunu görünce çok iyi bir duygu oldu benim için. Açıkçası çok şaşırdım böyle bir şey beklemiyordum. Hatta ne olduğunu çözmeye çalışıyordum ilk” dedi.
Akıllı direklerde wi-fi hizmetinin de verildiğini öğrendiğinde şaşıran Atabek, “İnternet olması daha iyi olabilirdi benim için. Denesek aslında güzel olur. İnternet paketim bitti, daha süresi bitmedi. Sıkıntı oluyor birazcık” diye konuştu.

Güneş enerjili şarj istasyonunun kendileri için faydalı bir uygulama olduğunu söyleyen Muhammet Aktürk ise “Karşıdan gelirken ne olduğunu anlamadık. Üzerindekileri okuyunca güneş enerjisi ile telefonlarımızı şarj eden bir alet olduğunu gördük. Gerçekten yararlı bir şey. Bizim gibi gençler ve telefonlarını çok kullananlar için yararlı bir şey. Günde gerçekten 2-3 defa telefonumuzu şarja takıyoruz. Şimdi durağa geldik telefonumuzun şarjı yok. Telefonumuzu şarja takacağız ve şarj edeceğiz. Bunu yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nden edinilen bilgiye göre akıllı direk projesinin önce şehir merkezindeki tüm duraklara ardından da ilçelerdeki otobüs duraklarına kademeli olarak kurularak tüm Kocaeli’yi kapsayacağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir