“Teknoloji üreten ülke olmayı istiyoruz”

“Teknoloji üreten ülke olmayı istiyoruz”
AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifi üzerinde konuşmasını gerçekleştirdi.

Türkiye'yi Teknolojik üretimde, Ar-Ge’de daha ileriye taşımakta kararlı olduklarını belirten AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında, "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifi hakkında söz almış bulunmaktayım. Kanun Teklifinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Bilgi Teknolojileri Kurumu olmak üzere 3 kurumun koordinasyonunda yürütülen çalışma yer almaktadır. Yürürlük ve yürütme dahil 25 maddeden oluşmaktadır.Emek yoğun ekonomiden, bilgi ve teknoloji yoğun ekonomiye geçişin en önemli parametrelerinden biri de Teknoloji Geliştirme Bölgeleridir. Kısaca Teknoparklardır.2001 yılında 4691 sayılı kanunla kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri yasal zemine kavuşturulmuştur.2008 yılında 5746 sayılı “Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında” Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte Ar-Ge ve yenilik ekosistemlerinin gelişmesine büyük katkı sağlayan Ar-Ge Merkezlerinin belgelendirilmesi resmiyet kazanmıştır.


2016 yılında yayımlanan Ar-Ge Reform Paketi ile Tasarım merkezlerinin de Ar-Ge merkezleri gibi desteklenmesinin önü açılmıştır. 5746 sayılı Kanunun adı “Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun” olarak değiştirilmiş ve Kanun 1 Mart 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu kanun değişiklikleri ile birlikte Teknoloji, Ar-Ge ve Tasarım faaliyetlerinde hatırı sayılır yol alınmıştır.

Teklif ile; gerçekleşecek olan destekler, teşvik ve muafiyetlerin süresinin uzatılarak üreten, istihdam oluşturan, yüksek katma değerli ürünlerin payının artırılacağı, Ar-Ge ve yüksek teknoloji yatırımlarına büyük destekler vererek teknoloji tüketen değil teknoloji üreten bir ülke olunması hedeflenmektedir. Esnek çalışma saatlerine uyumlu olarak TGB’lerde yer alan işletmeler ile özel sektör AR-Ge ve Tasarım merkezlerinde çalışan personelin faaliyetlerinin, bir kısmını bölge veya merkez dışında da yürütmesi, kanunla sağlanan destek ve muafiyetlerden aynı şekilde faydalanması amaçlanmaktadır. Ulaşılması hedeflenen amaçlardan bir tanesi de yatırım ortamının iyileştirilmesidir. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, sadece ülkede faaliyet gösteren şirketler ve yatırımcılar için değil toplumun geneli için de son derece önemlidir.Uluslararası endeksler, yatırım yapacak olan kişi ve kuruluşların yatırım yeri ve tercihlerini belirlemelerinde kolaylaştırıcı olmaktadır. Bu endekslerde ülkelerin iş yapma kolaylığı ve dolayısıyla sahip olduğu yatırım ortamının uygunluğu bakımından şirket kuruluşu ve vergi politikaları gibi alanlarda yatırımcıların korunması, şeffaflık, süre ve maliyetler ile ilgili yapılan düzenlemeler değerlendirilmektedir. Uluslararası doğrudan yatırımların küresel hareketliliği ülkelerin iş yapma kolaylığı ile yakından ilgilidir.İş yapma maliyetlerinin düşmesi, zaman tasarrufu, risklerin ve belirsizliklerin azalması ile piyasalardaki rekabetin artması, işletmelerin davranış biçimlerinin değişmesi, Türkiye’deki iş yapma kolaylığının sağlanması amaçlanmıştır.Teklif kapsamında imza sirkülerinin kamu kurumları tarafından talep edilmemesi ve bunun yerine MERSİS kayıtlarının esas alınması, taşınır rehni uygulamasının finansmana erişimde daha etkin bir araç olarak kullanılması, elektronik ortamda şirket kuruluşuna ilişkin mevzuat altyapısının oluşturulması amaçlanmaktadır.Diğer taraftan Teklifle; 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununda değişiklikler yapılmaktadır.Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, Hükümetlerimiz teknoloji, Ar-Ge ve tasarım merkezlerine önem vererek, teknolojide atacağımız milli adımların, küresel risklere ve dış şoklara karşı sigortamız olduğunu çok iyi bilmektedir. Türkiye’nin yeni büyüme hikayesi, Ar-Ge ve teknolojinin önderliğinde yüksek katma değerli üretimle yazılacaktır. Bu hikâyede başrolü; siyasi istikrar, güçlü hükümet, yenilikçi özel sektör ve nitelikli beşerî sermaye paylaşacaktır.Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin komisyon görüşmelerinde destek veren, katkı sağlayan TBMM’deki parti, milletvekilleri ve komisyon üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber