Tehlikenin Tek Çaresi Sigorta

Tehlikenin Tek Çaresi Sigorta
Hava şartlarının mevsim normallerinin dışında seyretmesinin üreticiyi tehdit ettiğini belirten Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mahir Işıtan kooperatif ortaklarına ve üreticiye uyarıda bulundu.

 

HABER: SERKAN KARAHAN

Son Kırk yılın en sıcak şubat ayının yaşandığı, normal sıcaklıkların üzerinde seyreden havaların bitkilerin erken uyanmasına zemin hazırladığı ve önümüzdeki günlerde meydana gelebilecek düşük sıcaklıkların da ürün kayıplarına sebep olabileceği hususunda uzmanlarca açıklamalar yapılmakta olduğunu belirten Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mahir Işıtan bu tehlikeden kurtulmak için üreticinin alabileceği yegane tedbirin Devlet Desteklemeli Sigorta sistemi olan TARSİM uygulaması olduğunu söyledi. Doğal afette ancak sigorta koruyabilir.

Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mahir Işıtan “Bazı Doğal afetler karşısında fiziki tedbir almak mümkün değildir. Özellikle don, sel, heyelan, dolu, yangın, fırtına gibi afetlerde fiziken alınabilecek tedbirlerin çoğunlukla kifayet etmediği tecrübelerle sabittir. Bu durumda çiftçimizin alabileceği yegâne tedbir ise sigortadır” dedi.

Çiftçinin ödeyeceği primin yarısı devletten

Mahir Işıtan, “Özellikle TARSİM sistemi Çiftçilerin karşılaşma ihtimali olan doğal afetlerin meydana getirebileceği kayıpları karşılamak için devlet katkısıyla kurulmuş bir havuz sistemidir. Çiftçi tarafından karşılanması gereken prim tutarının yarısını devlet doğrudan karşılamaktadır. Bu fırsatı çiftçimiz mutlaka değerlendirmelidir” şeklinde açıklamalarına devam etti.

Kalan tutarı ise çiftçi faiz indiriminden kazanıyor

Mahir Işıtan açıklamalarının devamında, “Ayrıca TARSİM Sigortasını Tarım Kredi Kooperatifinde yaptıran üreticimizden ise kalan tutar olan primin yarısı da hasat zamanında tahsil edilmek üzere poliçeleri yapılmaktadır. Zaten sigortasını yaptıran ortaklarımız hazine destekli indirimli kredi kullanacağını da dikkate aldığımızda sigorta bedavaya gelmekte hatta kullanılan kredi miktarı ve faiz indirimine göre sigorta yaptırdığı için karlı duruma dahi geçebilmektedir” dedi.

Devlet yardım ve destek ve imkânlarından sadece sigorta yaptıranlar yararlanıyor.

Işıtan, “sigorta poliçesi kapsamında olmayan, afetlerle de karşılaşıldığında devlet tarafından sağlanacak tüm imkân ve yardımlardan da sadece TARSİM sigortasını yaptıranlar yararlanacaktır. Hatırlanırsa 2012 yılında meydana gelen doğal afetler nedeniyle Bakanlar Kurulu Kararıyla Yapılan ertelemelerden sadece Sigorta yaptıranlar yararlanabilmişti. Bu yıl bu fırsatın kaçırılmaması gereklidir” dedi

Sigorta yaptırmamak için çok zengin olmak gerekli

Sigortanın hiçbir maliyete katlanmadan yaptırılabildiğini tekrar tekrar vurgulayan Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mahir Işıtan, “Tarım ve hayvancılıkta sigorta yaptırmadan üretim yapmak büyük risk, bu büyük riski alabilmek için çok zengin olmak gerekir. Ürününü kaybetmekten etkilenmeyecek kadar zengin olan varsa sigortasını yaptırmayabilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel