Tahrip olan Kaya Mezarları İncelendi

Tahrip olan Kaya Mezarları İncelendi
Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Menderes Alan, Kabadüz ilçesinde yol yapımı esnasında tahrip edilen kaya mezarlarının bulunduğu alanda incelemelerde bulundu

 

Vatandaşlardan bilgi edinen Alan, geçmişe ışık tutacak bir kültürün yok olduğunu görmenin üzüntü verici olduğunu söyledi. Karadeniz Bölgesi'nde eski dönemlere ait izlerin bulunmasının zorluğunu anlatan Alan, “Bu bölgede en basit mesken için en çok ağaç kullanılmış. Bunlar yangın ve ekonomik ömürlerinin az olmasından dolayı bir an önce yok oluyor ve izlerini bulamıyoruz. Bunun yanında bölgenin iklimi ve bitki örtüsü de var olan mezar, mesken gibi farklı yapıları saklıyor” dedi.

Tarih boyunca ölü gömme tekniğinin farklılığından bahseden Alan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ölüleri toprağa, kayaya ve küp içerisine dizlerini karnına çekerek gibi birden fazla teknikle gömmüşler. Bu çeşitliliktir. İş makinesinin tahrip ettiği mezarlardan geriye kalanlardan kayayı oyarak ölülerin koyulduğunu anlaşılıyor. Benim bildiğim bu bölgede bilinen Kurul Kayası’ndan başka önemli bir şehir merkezi yok. Bizim bu mezarlarla ilgili net bilgi verebilmemiz için yerleşme alanlarını bulmamız ve oradan çıkan parçaları incelememiz gerekiyor. Sadece kaya mezarından bir yere çıkarak varamayız. Çünkü Karadeniz Bölgesi’nin tamamında bu tür kaya mezarları var. Müze burada bir çalışma yapar ve kazı yapılması şeklinde görüşle bize teklif getirirlerse biz o alanda kazı yapılması ve sonucunun kurula bildirilmesi yönünde kurul kararı oluştururuz. Bu kurul kararıyla müze isterse kendisi, isterse genel müdürlükle görüşüp en az bir doçent başkanlığında kazı yapabilir. Ve sonuçları kurula gelir oraya temiz bir şey çıkarsa, korunması gereken kültür varlığı olarak tespit edilirse, tescillenir koruma altına alınmasını sağlarız.”

Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Menderes Alan’a eşlik eden Kabadüz Kaymakamı Engin Avcı, ilçenin bazı köylerinde farklı şekillerde yapılmış kaya mezarlarının olduğunu kaydetti.

tahrip-olan-kaya-mezarlari-incelendi.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir