SPOR BAKANI KILIÇ’A ÇAĞRI: BİZİ BİTİRMELERİNE İZİN VERME!

SPOR BAKANI KILIÇ’A ÇAĞRI: BİZİ BİTİRMELERİNE İZİN VERME!
Tekerlekli Sandalye 2. Ligi’nde büyük zorluklar içerisinde mücadele eden Çarşamba Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü (ÇABES) Tekerlekli Sandalye takımına en büyük engel yine kendi Engelli Federasyonundan geldi

 Federasyon ÇABES’li oyuncuları tarihi cezalarla birlikte resmen katletti. ÇABES'li basketçiler Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç 'a seslenerek, "Bakanım bizi bitirmelerine izin verme!" şeklinde yardım çağrısında bulundular.
fft261_mf22423807.jpeg
Bu yıl büyük maddi imkansızlıklar içerisinde 2. Lig maçları için Tekerlekli Basketbol sezonuna başlangıç yapan ÇABES takımı ligin başından bu güne kadar maddi eksikliğin yanı sıra takım kurmakta zorlanmanın ve çaresizliğin içinde mücadele ederken gurur ve onurla mücadele etmeyi sürdürdüler. Bu güne kadar takımda ki eksikliklerinin kurbanı olan ÇABES’e beklenen desteğin verilmediği bilinmekte. Ligde ise 17. Haftaya gelindiğinde amatör kadro ile ancak 1  galibiyet alabildiler. Tüm bu moralsizlik içerisinde maçlarına  çıkmaya devam eden ÇABES’e en ağır darbe geçtiğimiz haftalarda kendi sahasında oynadığı Aydın BESK takımı maçı sonrası hakem tarafından adeta takımın katledildiği iddia edildi. Hakemden sonra ise asıl darbe verilen cezalarla Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’ndan geldiği öğrenildi.

17424950_10208895101558555_7085532067743705744_n.jpg
Ligin 14. Hafta mücadelesinde Çarşamba Mustafa Dağıstanlı Kapalı Spor Salonu’nda Aydın BESK takımını konuk eden ÇABES, hakem hatalarının kurbanı oldu. Karşılaşmanın hakemi Nadir Gürel’in maçın ilk saniyesinden itibaren verdiği haksız kararlar ve çaldığı düdükler sonrasında gerginleşen ortamda Çarşamba takımı, sıkıntı dolu dakikalar yaşadı. Maçın son periyodunda bitime 5 dakika kala yaşanan gerginliğin alevlenmeden önüne geçmek isteyen Çarşamba Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı ve Teknik Direktörü Mustafa Uçar haksız kararlara tepki olarak takımı  müsabakadan çekme kararı aldı. Bu gelişmeler nedeniyle ÇABES’li oyunculardan bazıları hakeme tepki gösterdi. Karşılaşma 27-54’lük skorla son buldu.

Olayın ardından hakem Nadir Gürel’in raporları doğrultusunda Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Çarşamba Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü’nden savunma istediği ve hem kulüp başkanı hem de Antrenörü olan Başkan Uçar’ın yaptıkları savunmada sahada yaşanılan olayları aktardığı ancak dün akşam saatlerinde federasyondan gelen haber ile ÇABES takımının hayalleri yok edildi.

ÇABES Takımına Federasyon tarafından bu güne kadar engelli basketbol tarihi içinde eşi benzeri görülmemiş cezalar verdiği, cezalar karşısında büyük bir şok yaşadıkları öğrenilen ÇABES’li oyuncular cezalara anlam veremediklerini, neden, kim yüzünden günahsız biçimde cezalandırıldıkları iddia edildi. Maçın hakeminin kendi bölgelerinden olduğunu  sürekli takımlarına karşı ard niyetli, haksız  ve taraflı kararlar vererek ortamı gerdiği, son Aydın maçında da aynı şekilde müsabakanın gerilmesine neden olduğunu cezayı hak etmediklerine inandıklarını dile getirdiler.  

rfg.jpg

Aydın BESK maçında da sürekli hakem Nadir Gürel’e hakkaniyet içinde karar verilmesini söylediklerini, emek hırsızlığı yapılmaması gerektiğini anlattıklarını, maçın bitimine 5 dakika kala yaptığı haksızlık nedeni ile maçı bırakmak istedikleri ve takımı sahadan çektiklerini bunun dışında her hangi  bir sportmenliğe aykırı davranmadıklarını belirttiler. Kulüpten istenen savunmaya rağmen böylesi acımasız ve engelli basketbol ligi tarihi boyunca eşi benzeri olmayan şekilde kendilerinin cezalandırıldıklarını ve liglerde bu güne kadar hiç bir takımın böylesi ağır cezalarla cezalandırılmadığına işaret eden ÇABES’li oyuncular bu cezaları hak etmediklerini iddia ettiler.

Bu arada TBESF tarafından ÇABES Takın oyuncular hakkında verilen cezalar şöyle;
Sportmenliğe aykırı harekette bulunduğu iddiasıyla ÇABED Başkanı ve aynı zaman da ÇABES Takımı oyuncusu Kerim Deniz’e 10 müsabakadan men ve 500 TL para cezası,
Oyuncu Arif Öztürk’e  sportmenliğe aykırı harekette bulunduğu iddiasıyla 10 müsabakadan men ve 500 TL para cezası,
Oyuncu Cengiz Melek’e sportmenliğe aykırı harekette bulunduğu iddia edilerek 10 müsabakadan men ve 500 TL para cezası verildi.  
Kulüp Başkanı ve aynı zamanda kulübün Teknik Direktörü olan Mustafa Uçar’a da 5 ay müsabakalardan mahrumiyet kararı ve 3 Bin TL para cezası verildi.

Federasyon tarafından verilen ağır cezalar sonrasında ÇABES’li oyuncu yakınları, haberi duymaları ile birlikte olaya aşırı şekilde üzüldüklerini ve engellilerin rehabilite edilerek normal hayata katılmalarını sağlamak ve topluma kazandırılşması için böylesi spor aktiviteleri ile ruhsal yönden desteklenmesine sevindiklerini ve ÇABES takımının bu yolla onlarca engeliye umut olduğunu belirttiler. Federasyonun ise oyuncuları acımasızca haksız ve ağır cezalarla hayatlarını karattığını iddia ederek Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’tan haksızlığın düzeltilmesi için gerekli yardımlar için girişimlerde bulunulmasını isteyecekleri öğrenildi.

untitled-3-002.jpg

Engelli takımda ki oyuncu akrabaları, “Spor Bakanımız Samsun’lu, maçın hakemi Samsun’lu ve tarihinin en ağır cezasını ise Samsun’lu bir hakem Samsun’nun takımına verdirmesine anlam veremiyoruz. Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’ tan engellilere verilen böylesi engelli cezaların kaldırılması için yardım bekliyoruz. Aksi takdirde engellilere en büyük engelli kendi hakem ve federasyonları engel olarak bu insanların umutlarını yok ediyorlar. Bu acımasız ve taraflı kararın düzeltilmesi için Bakanımızdan yardım istiyoruz” şeklinde duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.

Bu arada edindiğimiz bilgilere göre kalan maçlara takım kurmakta zorlandıkları öğrenilen ÇABES takımı hocasız ve eksik kadro ile de olsa centilmenlik içinde ligin sonuna kadar mücadelelerini sahaya çıkarak onurları ile yapmaya devam edeceklerini belirttikleri ve bu duruma kendilerinin değil bu duruma düşürenlerin utanması gerektiğini dile getirdikleri iddia edildi.

ENGELLİLERİN BAKANIN BU HABERLERİNE GÜVENİYOR:

Spor Bakanı Kılıç: Engelli Vatandaşlarımızın Sıkıntılarını Çözmeye Çalışıyoruz

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Engelliler Spor Federasyonları ile koordineli olarak hayata geçirdiği projelerin bir bir meyvelerini verdiği belirtilirken, engelli sporcuların da son yıllara damga vurduğu açıklandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yaptığı açıklamada, engelli vatandaşların sıkıntılarını çözmek için çalıştıklarını belirtirken, "Vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıların çözüme ulaştırılması için önemli çalışmalara imza attık. Bu konudaki kararlığımızı her zaman göstermeye devam edeceğiz." dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın,toplam bin 500 antrenörün engelli spor branşları üzerine açılan 'Antrenörlerimiz Engelleri Aşıyor' projesiyle eğitim kurslarının tamamlandığı da belirtilen haberde, "81 ilde uygulamaya konulan 'Engelliler İl Spor Merkezleri' hayata geçirildi. Sadece sporcu boyutuyla değil, evlerine kapanmış, sosyal hayattan uzaklaşmış, aileleri ile sorun yaşayan veya tedaviye cevap vermekte direnen engelli bireyleri evlerinden çıkararak, spor tesisleriyle ve spor branşlarıyla tanıştırmayı amaçlayan İl Spor Merkezleri yıl boyunca büyük ilgi gördü." ifadelerine yer verildi.

"SPORDA ENGELLERİ KALDIRIYORUZ"

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, "Sporda Engelleri Kaldırıyoruz" sloganıyla yola çıkan araçlarının, paralimpik sporcuları evlerinden alıp, saha ve tesislere ulaşmasının sağlandığı da belirtilen haberde, "Özel olarak tasarlanan ve hizmete sunulan bu araçlar 20 ilimizde hizmet veriyor." denildi.

Engelliler spor federasyonlarının bütçelerinde önemli artışların olduğu da belirtilen haberde, her alanda artarak verilen destek Engelliler Spor Federasyonlarına da (Bedensel Engelliler Federasyonu, Görme Engelliler Spor Federasyonu, İşitme Engelliler Spor Federasyonu, Özel Sporcular Spor Federasyonu) yansıtıldı. 2010 yılında Spor Genel Müdürlüğü ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'ndan toplam 9 milyon 300 bin TL. destek alan federasyonlara, 2014 yılında yaklaşık yüzde 60'lık artışla 15 milyon 703 bin 830 TL. nakdi katkıda bulunulduğuna dikkat çekildi.
 

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir