MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

SPOR ALIŞKANLIĞI

SPOR ALIŞKANLIĞI

Spor yapmak zihinsel sağlığımızı kuvvetlendirdiği gibi, problemlerle başa çıkma yeteneğimizi de güçlendiriyor. Spor yapmayı alışkanlık haline getirenlerimiz olduğu kadar günlük hayatın koşuşturması içinde buna yeterince vakit ayıramayanlarımız da oluyor. Spor yapmanın fiziksel ve zihinsel sağlığımıza olan etkisini gösteren yüzlerce akademik çalışma var. Spor yapanlar bir çok hastalığın gelişme riskini azaltırken, kendilerini daha mutlu ve zinde hissediyorlar.

Çocukluk döneminde fiziksel aktivitelere katılımın çocuklarımız üzerinde bir dizi olumlu etkisi vardır. Bir kere bu çocukların büyüme ve gelişmeleri daha iyidir. Aktif bir hayat tarzı kazanırlar. Bu da ileride oluşabilecek hastalıkların riskini düşürür. Spor yapan çocukların vücut sağlığı olumlu etkilenir, aşrı kilo alımı önlenir. Spor, çocuklarda kemik yoğunluğunu artırdığı gibi fiziksel yeteneklerin gelişmesini sağlar. Spor yapan çocuklar, vücutlarının hareket kabiliyetini anlama ve değerlendireme konusunda daha ileridirler.

Spor çocuğun kişisel ve sosyal gelişimine katkı sağlarken, stresle baş edebilme özelliğini de geliştirir. Spor yapan çocukların daha yüksek düzeyde konsantrasyona sahip olduğu görülür. Özgüveni pekiştirmesi ve kendini iyi hissettirmesi sporun çocuklara sağladığı diğer avantajlar. Spor yapmak, çocuklarda hoşgörü, iyi iletişim, saygı duyma, kendini tanıma, sebat etme, hedef koymayı öğrenme, zaman yönetimi ve zorluklarla mücadele yeteneği kazanma, takım çalışmasını öğrenme gibi birçok olumlu kişilik özelliklerini ortaya çıkarır.

  Bütün bunlar çocukların sosyalleşmelerini kolaylaştıran özelliklerdir. Takım sporlarında birlikte hareket etme, destekleme gibi farklı olumlu davranışlarda gelişir. Bu da arkadaşlık duygusunu güçlendirir. Şunu da unutmamak lazım; çocuklar görerek öğrenirler. Siz spor yaparsanız çocuğunuzda yapar. Üstelik bu birlikte vakit geçirmek için iyi bir fırsattır. Babasıyla basketbol antrenmanı yapan, annesiyle düzenli spor yapan bir çocuk hayatına sporu daha kolay yerleştirir.

Yetişkinlerin spor yapmasının ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Hafta sonu evde sıkıcı bir gün geçirmek yerine birlikte spor yapmak tüm aile bireylerini mutlu eden bir eylemdir. Hem sağlıklı bir aktiviteye katılmış olursunuz hem de aile bağları güçlenir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi