MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Sözünün Eri Olmak

Sözünün Eri Olmak

Güzel ahlak güler yüzlülük cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir. Kötü ahlaklılık, parçalanmış toprak testiye benzer.  Ne yapıştırılır, ne yamanır, ne dikilir ne de eskisi gibi çamur olur.

Güzel ahlak; kimseyle çekişmemek eziyet vermemek ve meşakkatlere katlanmak, genişlikte ve darlıkta insanları razı etmeye çalışmak demektir.  Güzel ahlaklı olmanın alameti şunlardır: İnsaflı olmak, hüznüzan etmek, suizandan (kötü zandan) kaçınmak, güler yüzlü olup herkesle yumuşak konuşmaktır.

Güzel ahlaklı kimse, edeplidir yersiz konuşmaz, hatası azdır, gıybet etmez, emanete ihanet eder, komşu ve arkadaşlarını korur. Hiç kimseye kötülük yapmaz. kendine kötülük yapanlara sabreder.  Sözünün eridir. Kimsenin malına, canına, namusuna göz dikmez. çalışırken, alışveriş ederken kimsenin hakkını yemez.

Herkese iyilik eder. İlim ve ahlak sahiplerine saygı gösterir. Arkadaşlarını sever ve kendini sevdirir. Kötü kimselere nasihat verir. Onlara uymaz. Küçüklerine merhametli ve şefkatli olur. Misafirlerine ikram eder. Kimseye çekiştirmez. Zararlı ve faydasız bir şey söylemez. Kimseye sert davranmaz. Cömert olur. Malı ve mevkii herkese iyilik etmek için ister. Riyakarlık, ikiyüzlülük yapmaz. Milletine, ülkesine ve insanlığa faydalı olur.

İnsanın ahlakı, arkadaşının huyu gibidir.

Faydasız şeylerden, zararlı şakalaşma ve münakaşadan sakınmalıdır. Vaktin kıymetini bilip ilim öğrenmelidir. Her şeyi, zıddı kırar. Kötü huyları, iyi huyları yok eder. Kendini iyi işler yapmaya alıştırmalı. Onları alışkanlık haline getirmelidir. Dini, dili, ırkı ne olursa olsun, bütün insanlara daima tatlı dil ve anlayışla hitap etmelidir.

Güzel ahlak hem kendini yararımıza, hem de insanlığın yararına güzellikler, iyilikler, huzur ve mutluluk getirir. Güzel ahlak, güzel ve mutlu yaşamanın da anahtarıdır. Sevgiyle kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi