MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

SÖZÜM SÖZ - 2

SÖZÜM SÖZ - 2

Orta yaşta olanlarımız hatırlar muhakkak. Bir zamanlar bir iş için ''Sözüm Söz'' denildiğinde muhakkak yerine getirilirdi. Borç namus olarak algılanır, insanlar ne yapar ne eder o borcu öderdi. Alacağı şeye parası yetmezse ya almaz ya da sabredip para biriktirir öyle alırdı. Galiba eskiden insanların gözü bugünkü kadar yüksekte değildi.

Gençlik döneminde arkadaşlar, çocukluk evresine nazaran daha ön plandadır. Maddi manevi çok şey paylaşılır. Kimseye açılmayan konu yaşıt bir genç arkadaşa açılır. Ancak bir menfaat çatışması söz konusu olduğunda söylenmeyeceğine dair söz verilip yeminler edilmiş her şey dökülüverir ortaya.

Gençlik heyecanıyla can ciğer arkadaş olduğu kimselerden darbe yiyen birey, kendini emniyet altına almak için en yakınındakilere bile güvenmemesi gerektiğini öğrenir. Bu bilgi hayatının geri kalanını esir alır adeta. Bir daha kolay kolay güvenmez kimseye. Söz verdiğinde onu yerine getirmenin de bir anlamı yoktur. Evliliği söz verip yapmadığı bir vurdumduymazlığa, iş hayatında tilki kurnazlığının acımazsızlığına döner. Hem çevresindekilerin nefretini toplayan, hem de münafıklık alametlerinden birini üzerinde taşıyan birine dönüşür.

Bir eşya satın alınırken elden taksitle alınır, ödeme günü de asla aksatılmazdı. Toplum güven toplumuydu. Günümüzde en samimi dostlar bile ''iş başka, arkadaşlık başka'' sözünü hiç gocunmadan birbirlerine söyleyebiliyor. Ortaya çıkan manzarada doğrular, en dürüst insanlar bile kredi kartı veya kefili yoksa adamdan sayılmıyor. Ne büyük bir hızla geldik bu günlere. Bu tuhaf tablonun yirmi, otuz yıldan öte mazisi yok.

İmkanlarımız çoğaldıkça aç gözlülüğümüz de arttı sanki. Her zaman, her koşulda kazanan olmak için kapıldığımız hırs verdiği sözü umursamayan, kimseye güvenemez ve güvenilmez kişiler haline getirdi bizi. Çoğalan imkanlarımızla oyalanıp mutlu olmaya, kendimizi rahatlatmaya çalışıyoruz.

Söz vermek en büyük emanet. Kişi omzuna aldığı yükün farkında olmalı. Mert olan insan sözünde durmak zorunda olduğunu bilir. Anlık hislerle, heyecanlarla hareket etmez. Takdir ve beğeni toplamak için bol keseden atıp tutmaz. Dürüst kimse düşünmeden atmaz adımlarını. Düşünmeden vaatlerde bulunamaz. Söylediği söze dikkat etmek mecburiyetindedir. Zira tutulmayan her söz, kişiliğimizden bir parça alıp götürür. Kısaca ya verdiği sözde durmalı insan ya da her konuda söz verip durmamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi