Sözüm ona; Bu gün 24 Temmuz Basın Bayramı!

Sözüm ona; Bu gün 24 Temmuz Basın Bayramı!
Yeşilırmak Gazeteciler Cemiyeti (YGC) Başkanı Erol Şeker, 24 Temmuz Basın Bayramı münasebetiyle yazılı bir mesaj yayımladı. Şeker, "Basın üzerinde ki baskılar öyle bir hale geldi ki; basına her şey bayram değil, işkence artık" dedi

Bu yıl 24 Temmuz’un Türk Basını’nda sansürün kaldırılmasının 111.  yıldönümü nedeniyle yazılı basın açıklaması yapan (YGC) Yeşilırmak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Şeker, yazılı, görsel, işitsel ve internet medyası gibi yayın kuruluşlarında görev alan tüm çalışan arkadaş ve meslektaşlarımızın Basın Bayramı yine de umut olduğu sürece kutlu olsun dedi. Başkan Erol Şeker açıklamasında, “24 Temmuz, sansürün kaldırıldığı tarih. Ülkemizde de bu tarih "Basın Bayramı" olarak kutlanıyor. Bu anlamlı günde, basın sektörünün bütün çalışanlarını en içten duygularımla kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diyerek şöyle devam etti.
seker’den-24-temmuz-mesaji-(2).jpg

Yeşilırmak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Şeker, açıklamasına tarihi üzerinde anlaşmazlıklar olsa da, 24 Temmuz tarihi, Basın Bayramı veya Gazetecilerin Bayramı, daha açık bir tanımla Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü’dür ifadelerini kullanarak, "24 Temmuz, Türkiye’de Türk Basını’nda sansürün kaldırılmasının yıl dönümüdür. Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. Türk Basını’nda sansürün ilk uygulandığı tarih ise 10 Mayıs 1876’dır. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde ‘sansürün kaldırılması’ olarak adlandırılmaktadır. 24 Temmuz tarihi, Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü bu tarihten itibaren olarak kutlanıyor."

seker’den-24-temmuz-mesaji-(1).jpg

Ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan basının, halkı bilgilendirme, eğitme, kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri bulunuyor. Basın dünyasında çalışan ve emek veren gazetecilerin yağmurda, çamurda, sıcakta, soğukta, zaman zaman ise canını da tehlikeye atarak gerçekleştirdiği özverili çalışmaları sayesinde ülkemizde basın önemli bir konumda bulunuyor. Ülkemizin ve şehrimizin gelişimi, halkımızın bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basın sektörünün çok önemli katkıları bulunuyor."

"Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Basın, milletin müşterek sesidir' ifadesi ile demokrasi yolunda çok büyük anlam kazanan mesleğimiz, yaşadığımız bugün ülkemizde çok büyük sıkıntılar içerisine girmiştir. Basın gelişen teknoloji ile birlikte Türkiye'de belki de tarihinin en zorlu, en zor dönemini yaşamaktadır. Sahada ki muhabirinden içeride görev yapan editöründen gazetenin yazı işlerine kadar basının gerçek emekçileri her geçen gün her alanda adeta ayakta kalabilme mücadelesi vermektedir. Sansür başta olmak üzere basında ifade özgürlüğü önündeki engeller azalacağına maalesef artıyor. Hemen her haber sonrası tehdit, baskı gören bunu yargı baskısı ile hisseden ve en basitinden yargılamaların son dönemlerde TCK'nın 153. madde üzerinden yapılmaya başlanan basın mensuplarına uygulanan sansürün yeni adı olarak tarihe geçecektir. "
 

Bu uygulamalar yetmezmiş gibi özellikle son yargı reform paketi adı altında TBMM' den geçirilmeye çalışılan yeni kanunla basın şekillendirilerek gazeteci ve gazeteleri zora soksa da, bazı haberler nedeni ile sosyal medyanın da revaçta ve sınırsız kullanılmasına göz yumulmasından kaynaklı sıkıntılı süreçler özellikle yerel medyayı ayakta kalmak ve halkı bilgilendirme görevinde ısrarda devam etmesi sevindiriyor.

Tüm bu yaşananlara rağmen gazeteciler ve basının ayakta kalabilmesi için her alanda sahip çıkılması gerekiyor. Sansürün kaldırılışının yıl dönümünde de sistemli biçim de yargı,siyasi ve mali yapılarla dizayn edilmeye çalışılan ve gizli gizli uygulanan mobbing günümüzde ki sansürleri yeniden ciddi anlamda gözler önüne sermektedir. Bu düşünce ve uygulamalar basına bir tehdit ve hatta açıkbir sansürdür. Bu uygulamaların yeniden gözden geçirilmesi ve sorunların çözülmesini umuyor ve bekliyoruz. Bu duygu ve düşünceler çerçevesinde bir kere daha tüm gazetecilerin ve basın mensuplarımızın mesleklerinde uzun yıllar sağlık ve esenlik içinde çalışmalarını diliyor ve
özgür basının, doğru, eksiksiz ve tarafsız haber verme, özel hayatın gizliliği ve kişilik haklarına saygı ile toplumsal değerlerin korunması bakımından demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunun altını bir kez daha çiziyor, değerli meslektaşlarımın 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutluyorum." dedi

HABER-FOTO: Nuri ŞEKER- Nurhan GÜZEL 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir