Fatih EREN

Fatih EREN

SÖZ DİZİSİ

SÖZ DİZİSİ

Son yıllarda Türk dizisi pek takip etmedim doğrusu. En son düzenli olmasa da TRT yapımı olan 'Aşkın Yolculuğu Yunus Emre' yi seyredebilmiştim.

Son bir iki SÖZ DİZİSİydır gözüme çarpan çok dikkat çeken bir dizi var; Söz...

Türkiye'nin Güneydoğusunda olan olayları ele alıyor. Terör olaylarını ve bölgede yaşayan askerlerimizin, polislerimizin başından geçenleri resmediyor. Öncelikle çok doğal bir şekilde ortaya konduğunu ifade etmek isterim. Belki de Türkiye tarihindeki en iyi asker filmi. Türk askerinin tarihe geçen kahraman, adil, cesur ve merhametli yönü çok iyi anlatılmış. Nasıl 'Zalime Yavuz, mazluma Yunus' olduğu gösterilmiş. Türkiye'nin, Türk halkının derdinin kiminle olduğu çok usta oyuncularla, çok usta bir senaryo ile ortaya konmuş. Birileri diyebilir, altı üstü bir dizi ne kadar büyüttün diye. Bir Amerikan rüyasının ve sahta kahramanların oluşmasında Hollywood'un etkisi çok net ortada. Türkiye kendi vizyonunu ve haklılığını anlatmakta basını nasıl araç olarak kullanıyorsa dizi ve sinema yapıtlarını da pekala kullanmalıdır. Türkiye değişen dünya düzeninde ve Ortadoğu'da yaşanan olaylarda kendini izah etmek mecburiyetindedir.

Türkiye'nin daha önce Kurtlar Vadisi Irak ve Filistin sinema filmleri ortaya konmuştu. Bu filmler çuval geçirme hadisesi ve Mavi Marmara olaylarının rövanşı olarak algılanmıştı. Gerçek ve diplomatik bir olayın rövanşını beyaz perde ile almaktansa; kan ağlayan Ortadoğu'yu, oynanan oyunları, büyük devletlerin iki yüzlülüğünü, Türk devletine atılan iftiraları tüm dünyaya bu tür yapıtlarla ortaya koymak daha doğru olacaktır. Ayrıca 1960, 1980, 28 Şubat darbeleri, sözde Ergenekon süreci ve 15 Temmuz olayı ile yıpratılan askerimizin hakikatli tarafını göstermek,  kahramanlıklarını unutturmamak, şehit haberlerinin 5. haber geçildiği ekranlarda bu kınalı kuzuların kimler için canının seve seve verdiğini hatırlatmak adına bu dizi ve filmler gerçekten önemli. En önemlisi de dizide Türk Devletinin kurumlarının nasıl barışık olduğunu veya nasıl barışık olması gerektiği ortaya konulmuş. 

Dizinin en güzel yanı da bölgede yaşanan olayları, terör örgütünün vahşiliğini, Türk askerinin vatandaşımıza karşı tutumunu ekran başında iliklerine kadar hissettirmekte.

Bir de eleştirim var; belki de Türk dizilerinin kronik sorunu ve kaygısı. Dizi çok uzun. İki saati geçiyor. Bu kadar uzun olması da dizinin takibini zorlaştırıyor.

Söz dizisini ısrarla öneriyorum. Pişman olmayacaksınız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih EREN Arşivi