ŞOFÖRLER İŞİNİN BAŞINDA

ŞOFÖRLER İŞİNİN BAŞINDA
Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, İç işleri Bakanlığı’nın Koronavirüs’e karşı aldığı tedbirlere ilişkin yayınladığı genelgeye istinaden gazetemize konuştu.

GENELGE HAKKINDA DEĞERLENDİRME
Genelgede yer alan vatandaşların zorunlu olmadıkça yer değiştirmemeleri ile alakalı olan “Seyahat İzin Belgesi “hakkında yorumlarda bulunan Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, “Bu zor zamanlarda vatandaşların bu kuralları ve devletin aldığı tedbirleri yerine getirmeleri zorunlu haldedir.İl ve ilçelerde oluşturulan Kaymakamlığa bağlı seyahat  komisyonlarınca alınan kararlar doğrultusunda bize gönderilen verilere bağlı kalarak esnafımız ona göre davranış sergileyecektir.Mevcut kapasitesinin yarısı kadar yolcu almak zorunda olan şoförlerimize gerekli diğer bilgiler ve vatandaşın ihtiyacı olan görüşler yine bu komisyonca yerine getirilecektir. Yine İçişlerine bağlı olarak yayınlanan genelge doğrultusunda taksicilerin plaka numaralarına göre işe çıkma durumuna ilişkin yapılan yazıda önce metropolde ki taksicileri ilgilendirirken eğer gerekli bir durum olursa valiliğin talimatıyla bu konuya dair bilgilendirmelerde bulunulacaktır.” dedi.


“ESNAFI ZOR GÜNLER BEKLİYOR”
Başkan Bala açıklamalarının devamında, sadece şoför esnafı değil, tüm alanlarda çalışan dükkanı olan pazarı olan tüm çalışan kesimin etkilendiğine değinerek, “Şuana kadar toplamda 220 bin esnafımız kepenk kapattı ve çoğu şoför arkadaşımız %20 kapasite ile yolcu taşımaya başladı. Esnafı bu durumdan kurtarmak için bazı kararnameler ve torba yasalar çıksa da yeterli olarak esnafın bütçesine olumlu bir etki sağlamadı. Özellikle esnafın mart ayında ödemesi gereken Bağ -kur ve SSK primlerine bir yardım da bulunulmadı mart ayının hesaba katılmaması esnafın belini büktü.Nisan -Mayıs -Haziran primleri 6’şar uzatılsa da kepenk kapatan esnaf için hala zor günler bekleniyor.” cümlelerini kullandı.

“EKONOMİ ÇÖKMEMELİ”
Kredi ve kredi kartı ertelemeleri olsa da faizler için bankalar elini taşın altına koymuyor gibi diyen Başkan Bala, Sicil affının da torba yasa ile geldiğini de hatırlattı. Ayrıca tır şoförlerinin de hala işinin başında olduğunu az çok demeden taşıma yaptığına da vurgu yapan Bala, “bu zor günlerde herkes elinden gelenin en iyisini yapmalı ve devlet esnafı desteklemeli. Ekonomi çökmemeli. Sirkülasyon devam etmeli” dedi.

02-004.jpg

“HÜKÜMETTEN ADIM BEKLENİYOR”
Esnafın bu aşamada devletten beklentileri nelerdir sorusuna yanıt veren Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, " Esnafın bu aşamada devletten gerçekten beklentileri var. Bunları biz STK odaları olarak gerekli yerlere gönderiyoruz. Esnafımız bu maddi sıkıntıdan nasıl kurtulabilir, nasıl bir önlem alınmalı diye ekip arkadaşlarımızla bunu istişare ediyoruz. Devletin daha önceden aldığı önlemlerin üstüne katarak hareket etmeye çalışıyoruz. Gerek Cumhurbaşkanımız, gerek bakanlarımız ve federasyonlara bildirdik. Ben özellikle iki konu üzerinde duruyorum. Virüsle mücadele de esnafın kepenk kapattığı andan itibaren bu zamana kadar hep şunu söyledim 'Bizler KOSGEB üzerinden esnafa faizsiz kredi vererek destekleyebiliriz.' 3 yıl önce Türkiye'de ki tüm esnafa bu şekilde kredi verildi. Altını çizerek söylemek istiyorum vatandaş vergi levhası ile gidecek KOSGEB’e başvuracak tamamen faizsiz 6 ay sonra ödemeye başlayacak olduğu kredi verilecek. Devletimiz Halk Bank ve Esnaf Kefalet aracılığıyla açıklama yaptı. Vatandaşlarımızdan şuan müracaat edenler var. Kepenk kapatan esnafımız ve fabrikadan çıkarılan işçimiz aynı seviyededir. Bu yüzden virüs olayı geçene kadar tüm esnaflarımızın işsizlik maaşı alması gerekiyor ve önümüzdeki 2-3 ayın ödemelerinin hepsi dondurulmalı. Bu konuda ki taleplerimizi bildirdik. Eğer bu dediklerim uygulanırsa esnafın yükü çok hafifleyecek. İş yerini açmak zorunda kalan esnaf kapatır evinde oturur. Hükümetimizden esnaf ekonomi paketi bekliyorum. Bunun içerisinde güzel şeylerin olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

“EVDE KALINMALI”
Son olarak Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, “65 yaş üstü vatandaşlarımızın evinde kalmalarını devletin her daim onların yanında olduğunu, belediyelerin, emniyetin ve jandarmanın 7/24 onlar için nöbette olduklarını ve her türlü ihtiyaçlarının karşılanacaklarını bilmelerini istiyorum. Diğer tüm vatandaşlarıma şunları söylemek istiyorum. " Sadece devletimize, belediyemize ve jandarmamıza bırakmayalım. Herkes kendi komşusunu, kendi mahallesinde ki 65 yaş üstü vatandaşlarımızın kapılarının zillerini çalmasını tavsiye ediyorum.”  Dedi.

HABER: Gülizar KELEŞ – Yağmur AYAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber