S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

Sizlere bir kötü bir de iyi haberim var. Önce hangisi?

Sizlere bir kötü bir de iyi haberim var. Önce hangisi?

Başlıktaki soruma elbetteki farklı cevaplar gelecektir. Sanırım önce kötü haberi sonra iyi haberi okumak en iyisi.Çünkü; hayatta başımıza gelen her kötü şeyden sonra iyi bişeyler oluyor.Sistemin işleyişine göre önce acı ardından mutluluk, önce başarısızlık sonra başarı…

İlk haber; 30 Ağustos 2020 Tarihli 2912 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile sıfır binek otomobillerinin satışında uygulanan ÖTV oranlarında yapılan artış. Artıştan 1600cm3 altı motor hacminde olup vergi hariç 130.000TL altında değere sahip araçlar dışındaki bütün otomobiller nasibini aldı. Artıştan nasibini alan otomobiller alt segment dışında, değer ve motor hacmi yüksek olan genellikle ithal edilen orta ve lüks segmentteki araçları kapsıyor. ÖTV artışı ikinci el araç fiyatlarına ve araç kiralama sektörünede yansıyacağı ihtimalini de göz önüne almak gerekiyor.

Gelelim iyi habere; bu haber öğrenci velilerine yani toplumun büyük bir kitlesine. 30 Ağustos 2020 Tarihli 2913 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 01 Eylül 2020 – 30 Haziran 2021 tarihleri arasında verilen eğitim-öğretim hizmetlerinde KDV oranı %8’den %1’e indirildi. İndirim kapsamına bütün özel eğitim-öğretim hizmetleri; kreş, anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite girmektedir.

1 Eylül 2020 Tarihinden itibaren verilecek eğitim hizmetlerine ilişkin faturalarda KDV %1 olacaktır.  Okul ücretlerini peşin ödeyen veliler fatura önceden kesilmemiş ise söz konusu KDV indirimine istinaden ilgili okuldan iade talep edebileceklerdir.

Örneğin; bir özel okulda yıllık ücret 30.000TL olsun. (01 Eylül 2020 öncesi) KDV oranı % 8 iken; 2.400TL KDV ödeyen veliler, (01 Eylül 2020 – 30 Haziran 2021)  % 1 KDV oranında ise 300TL KDV ödeyeceklerdir. Böylelikle velilerin cebinden 2.100TL daha az para çıkacaktır.

İyi ve güzel haberlerde buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR Arşivi