Şimşek’ten Eker’e önerge...

Şimşek’ten Eker’e önerge...
MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Bafra ovası Sulama Projesi ve Arazi

 Toplulaştırmada yaşanan sorunlar ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi  amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisine, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından  cevaplanmak üzere bir soru önergesi verdi.

 Milletvekili Şimşek önergesinde; Samsun’un Bafra ilçesinde sulama projesi, 2B ve hazine arazileri ayrıca toplulaştırma çalışmaları kapsamında halk (arazi sahipleri) çok mağdur edilmiş ve edilmektedir. Sulama kanalları toplamda yaklaşık 250 bin dekar araziyi kapsamaktadır. Bu kapsamda vatandaşın 10 bin dekar arazisi kaybolmaktadır. Bunun için toplulaştırma kanunu kapsamında vatandaşa tek kuruş ödenmemiştir.

Hâlbuki  dünyada artık sulama projelerinin yer altı drenajı şeklinde yapıldığını hepimiz biliyoruz. Burada ise 1986’da yapılan eski bir projenin uygulandığını çalışmalara vatandaşın mahsulünün tarlada iken devam edildiğini ve çiftçinin zararının tazmin edilmediğini ifadelerinden anlamaktayız. Toplulaştırma çalışmalarının sadece tapulu arazilerde yapıldığını bölgede oldukça yoğun 2B ve hazine arazisi olduğu bilinmektedir. Bunun için 2B ve hazine arazileri halledilmeden bölgede toplulaştırma yapılması soruna bir çözüm getirmemektedir. Dolayısıyla toplulaştırma çalışmaları amacına uygun değildir.”dedi.

 

Milletvekili Şimşek sorularını şu şekilde sıraladı:
    1-Sulama projesi çalışmaları esnasında vatandaşın kaybolan 10 bin dekar arazisinin kamulaştırma bedellerini ödemeyi düşünüyor musunuz?

    2-Drenaj çalışmaları esnasında vatandaşın mahsulüne verilen zararları tazmin edecek misiniz?

    3-2B arazilerinde rayiç bedel belli olmadan yani halkın bunu alıp almayacağı bilinmeden parsel başına kullananlardan 1000 TL ücret istenmesinin ne gibi bir yasal dayanağı vardır?

   4-Toplulaştırmayı 2B ve hazine arazilerinin sorunları halledildikten sonra daha sağlıklı bir şekilde yapmayı düşünüyor musunuz?

 

Ayhan GONCA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir