Sigorta Yaptırmayanın Ruhsatı İptal

Sigorta Yaptırmayanın Ruhsatı İptal
Kanuna göre, zorunlu olduğu halde sigorta yaptırmayanlar veya süresi geçtiği halde poliçeyi yenilemeyenlerin ruhsatları iptal edilecek

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nda tanımlanan 11 zorunlu sigorta dalında zorunlu olduğu halde sigorta yaptırmayanlar veya süresi geçtiği halde poliçeyi yenilemeyenlerin ruhsatları iptal edilecek. Kanunun 13 ve 14’ncü maddeleri uyarınca hazırlanan Zorunlu Sigorta Takibine İlişkin Yönetmelik 9 Ağustos Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenlemeyi DÜNYA’ya değerlendiren gazetemiz konuk yazarlarından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eski Başmüfettişi Ahmet Metin Aysoy, bunun sigortacılık sektöründe devrim niteliğinde bir karar olduğunu belirterek, sektörün prim üretiminin çok ciddi şekilde artacağını söyledi. Düzenleme uyarınca 1 Ocak 2015’e kadar sigorta firmaları, özel emeklilik kurumları ve reasürans şirketlerinin Güvence Hesabı adında bir yapılanmaya gideceğini belirten Aysoy, burada bir veri tabanı ve merkez hesabı oluşturulacağını kaydetti. Burada zorunlu sigortaların takibinin yapılacağını dile getiren Ahmet metin Aysoy, 5684 sayılı Sigortacılık Yasası’nda yer alan kötü uygulama, özel güvenlik, kıyı güvenliği, karayolları taşıma gibi alanlarda 11 sigorta dalının bu düzenlemeden etkileneceğini ifade etti.

Kaçış imkanı yok

Bu veri tabanı ile özel güvence hesabı kapsamındaki sigortaların takip edileceğini anlatan Ahmet Metin Aysoy, “Sigorta yaptırmamış veya vadesi geldiği halde teminatı ödememiş olanlar bunları ruhsat, ehliyet gibi belgeleri veren kurumlara bildirecek” dedi.

İlgili kurumların sigortayı yaptırmayanların, ehliyet, ruhsat gibi belgelerini iptal edeceğini kaydeden Ahmet Metin Aysoy, zorunlu sigortayı daha yaygın hale getirecek düzenlemeden kaçış imkanı olmadığını kaydetti.

Faaliyetler durdurulacak

Sektörlere ilişkin örnekler de veren Aysoy, tehlikeli madde üretip taşıtan şirketlerden tabi oldukları halde sigorta yapmayanların bulunduğunu belirtirken, artık ilgili kurumların bunlara ruhsat verirken sigorta yaptırıp yaptırmadığını kontrol edeceğini, ruhsatı bulunup da sigorta yaptırmayanların da faaliyetlerinin durdurulacağını anlattı.

Özel güvenlik personelinin bağlı bulunduğu şirketlerin de her bir personel için bu sigortayı yaptıracağını belirten Aysoy, paket turu ve doktorların da tedavileri yönüyle kapsamda yer aldığını sözlerine ekledi.

5684 sayılı yasaya göre zorunlu sigortalar
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
Zorunlu Karayolları Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası
Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası
Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası
Kıyı Tesisleri Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası
Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
Zorunlu Deprem Sigortası Sertifika Mali Sorumluluk Sigortası
Deniz Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
Zorunlu Paket Tur Sigortası

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir